Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C väljer makten före miljön

Ingenstans är Centerpartiets dubbelspel i energifrågorna så uppenbart som i Jämtland. I stället för den satsning på förnybar energi, som varje grönt parti bör kämpa för, innebär Centerns politik ökad risk för uranbrytning och en bromskloss i utbyggnaden av förnybart.

Det är i Jämtland uranbrytningen troligen startar om den kärnkraft Centern godtagit byggs ut. Centern bromsar också projekt som skulle öka andelen förnybart, nu senast är man beredd att offra vindkraftsparken Moskogen i Åre för en plats vid makten.

Det ligger en ironisk symbolik i att senaste Centerstämman hölls i Åre, bara några mil från Oviken där storskalig uranbrytning i gigantiska dagbrott är ett hot. Förutom de omedelbara såren i miljön, skulle läckage från giftiga lakvattendammar innebära ett miljöhot för Storsjön och alla kringliggande bygder under lång tid.

Centerstämman i Åre beslöt att lagstiftning mot uranbrytning skulle utredas. Men när riksdagen nu behandlar en motion från Miljöpartiet med exakt samma förslag, säger Centern nej.

Tydligare kan det inte bli. Centerns plats i regeringen är villkorad av fortsatt stöd till nya kärnkraftsreaktorer, vilket i sin tur är oförenligt med ett motstånd mot att utvinna kärnbränsle. Vill vi inte ha uranbrytning på vår egen bakgård så måste vi avveckla kärnkraften, inte bygga ut den.

Centerns företrädare hävdar att vindkraften byggs ut som aldrig förr till följd av alliansregeringens energiöverenskommelse. Detta stämmer inte. Vindkraften byggs ut tack vare ett elcertifikatsystem som introducerades långt före Centerns ja till ny kärnkraft. Officiell statistik visar också att utbyggnadstakten av förnybart har minskat sedan regeringens omläggning av energipolitiken.

Åre kommun är symbolisk av ytterligare ett skäl. Där planeras en vindkraftspark i ett område som godkänts för vindkraft i kommunens översiktsplan. Området är utpekat riksintresse för vindkraft av Energimyndigheten och regionens företagare är positiva, eftersom satsningen inte bara bidrar med förnybar energi, utan även arbetstillfällen och en värdefull miljöprofil till nytta för turismföretag.

Tidigare har även lokala Centern i Åre förordat vindkraftsparken, men likt en skugga av sitt moderparti valde Årecentern att vika ner sig efter valet 2010. För att få sitta med i kommunens styrande koalition har de ingått en överenskommelse om att vindkraftsparken ska stoppas.

Inom kort blir det upp till bevis om Centerpartiet har någon ryggrad kvar när det blir omröstning i riksdagen och kommunfullmäktige. Alla gröna politiker bör stå upp mot uranbrytning och kärnkraft och istället se framtiden i ett helt förnybart energisystem.

Katrin Wissing, gruppledare (MP) Åre
Anna Hildebrand, ordförande (MP) Jämtland
Lise Nordin, riksdagsledamot (MP) energitalesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel