Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C värnar inte miljön

Centern har alltid velat framstå som ett av våra mest miljövärnade partier, men med miljöminister Lena Ek (C) kan det inte vara lätt att leva upp till.

Sverige hade i fjol ett stort överskott av de utsläppsrätter som vi tilldelats enligt Kyotoprotokollet. Vi har alltså släppt ut mindre koldioxid än vi hade fått göra.

Alliansregeringen, med den påstådda miljövännen Lena Ek som miljöminister, valde att sälja utsläppsrätterna som blivit över till Bank Of America Merrill Lynch för 38,4 miljoner.

Det som händer då är att utsläppsrätterna säljs vidare till till exempel kolkraftverk i länder som inte tagit sitt miljöansvar så att de kan släppa ut mer där utan att överskrida sin tilldelning.

Enkelt förklarat så säljs svenska folkets klimatansträngningar för en bättre miljö och ett bättre klimat vidare för att eldas upp i kolkraftverk någon annanstans.

En ansvarsfull regering och en ansvarsfull miljöminister hade annullerat rätterna, något som Frankrike och Portugal gjort, men en regering som hela tiden inför flera jobbskatteavdrag måste få in pengar på annat håll.

Detta är en skrämmande utveckling av ett parti som försöker utmåla sig som Alliansens gröna parti. Hur koldioxidsvarta är då de andra partierna?

Annika Andersson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel