Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Campingen: "Vi stoppar inga romer"

Sally Sundin, föreståndaren för Östersunds camping, förnekar att hon stoppat romer från att bo på campingplatsen. Hon uppfattade att frågan gällde en gratis plats till familjen.

Östersunds kommun gick under tisdagen ut med en intervju på den egna hemsidan. I den påstår Sally Sundin att allt måste bygga på ett missförstånd.

– En efterhandskonstruktion, säger diakonen Carina Grinde, som varit med och försökt hjälpa den romska familjen.

– Det fanns ingenting i vårt samtal som kan tolkas som att vi var ute efter en gratis plats. Kyrkan skulle betala för familjen, vilket vi också berättade.

När ÖP får tag på Sally Sundin säger hon att romer titt som tätt bor på campingen.

– Om det var klart med pengarna förstår jag inte varför de över huvud taget ringde till mig. Då är det ju bara att komma hit och checka in, menar hon.

– Men när de berättade att ett företag hade sponsrat själva husvagnen tog jag för givet att de samtidigt ville att vi skulle sponsra platsen. Och så kan vi inte göra.

Fotografen Tinas Stafrén var den som konkret pratade med Sally Sundin, medan Carina Grinde satt bredvid och hörde hur samtalet fortlöpte. Tina Stafrén drar en djup suck när hon hör Sally Sundins version av samtalet:

– Alltså, jag har så klart inte spelat in samtalet. Men om hon nu missuppfattade vad vi ville, varför kom hon då med en lång utläggning om hur romer beter sig och hur de skitar ner på campingplatsen? Det var ju en helt irrelevant information om budskapet var att de var välkomna bara någon betalade för dem.

Carina Grinde säger sig klart minnas att Sally Sundin avslutade samtalet med orden "vi vill inte ha dem här".

Sally Sundin:

– Nja, alltså. Vi kom in på en diskussion om romer i största allmänhet, och för all del även andra grupper, som inte klarar att hålla rent omkring sig ...

• Nu har ju just den här familjen fått det bra ordnat. Men du säger alltså att om fler romer kommer till campingen så är de välkomna?

– Ja visst, vi står inte vid entrén och stoppar någon.