Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cancer i urinblåsan missades – testresultat hamnade i en mejlkorg ingen tittade i

Läkarna upptäckt i urinblåsan gjorde att de ville göra en extra koll. Resultaten visade på cancer – men det upptäckte ingen eftersom svaret hamnade i vad som förenklat kan beskrivas som en obevakad mejlkorg.

Det var ett njurstensanfall som gjorde att patienten sökte hjälp hos sjukvården och mycket riktigt hittas njurstenar.

Efter några veckor tänker man kolla igen för att se om stenarna är kvar. En röntgen genomförs och förutom att man kan konstatera att njurstenarna är borta, ser man också en förtjockning i väggen till urinblåsan. Det senare missas dock eftersom det svaret hamnar i en mejlkorg som ingen har koll på.

Först 10 månader senare, när patienten söker hjälp efter att ha fått blod i urinen, hittas cancer i urinblåsan. Då hittas också det tidigare försvunna svaret. Det skriver sjukhuset i en Lex Maria-anmälan till inspektionen för vård och omsorg.

I den anmälan konstateras också att missen medfört att behandlingen försenats och risken för att cancern sprider sig har ökat.

Missen har, enligt anmälan, uppstått genom att man infört ett nytt jorunalsystem. Man kan där skicka svar till en så kallad signeringslåda som inte bevakas. Sjukhuset skriver att det krävs ett omfattande arbete för att fixa det problemet, vilket också pågår. Fram till dess det är fixat så har man satt personer att bevaka de tidigare obevakade mejlkorgarna.

Läs mer:

Cancer i ögat förändrade hennes liv – nu vill hon hjälpa andra

Karl-Åkes fru, Helen, dog i cancer på grund av försenad diagnos

19-årige Axel – från elitidrottare till svårt sjuk i cancer