Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cancer skylls på stafettläkarsystemet

Nu anklagar en hälsocentral i Östersund sig själv för följderna av att ha stafettläkare. En patient med cancer i tjocktarmen lämnades utan utredning.

En patient med grav järnbrist sökte hjälp vid en hälsocentral i Östersund våren 2011. Olika stafettläkare var inblandade, men också en ordinarie distriktsläkare som kom in i fallet senare.

Ingen utredning om varför patienten hade järnbrist gjordes. Först vid en rutinkontroll av blodtrycket 1,5 år senare, när blodbristen kom på tal, gick hälsocentralen vidare och gjord en utredning.

Då upptäcktes cancer i tjocktarmen. Hälsocentralen har nu anmält sig själv enligt den rutin som ska följas vid sådana här fall och som förslag på åtgärd för att det inte ska hända igen skriver hälsocentralen - läkarkontinuitet.

Som känt har landstinget återinfört stafettläkare efter larm om att det inte längre gick att sköta hälsocentralerna i Östersund när avtalen med hyrläkarna sades upp av ekonomiska skäl.

När den cancerdrabbade patienten sökte för sin trötthet och järnbrist fanns det 6-10 läkare vid den aktuella hälsocentralen varav 2-3 var ordinarie. Resten stafetter.