Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cancerframkallande ämnen i barnmat

För en dryg vecka sedan återkallade Semper flera barnmatsprodukter med hänvisning att de innehöll små mängder mögelgift.

Nu visar det sig att ett av ämnena är cancerframkallande.

Mögelgiftet som hittats i produkterna Småfolk fruity stix banan och dadel och Småfolk oat stix äpple och hallon är bland annat cancerframkallande aflatoxin, uppger Ekot.
Enligt Semper ligger nivån strax över barnmatslagen och är inte alarmerande. Men enligt Livsmedelsverkets toxikolog finns det inga ofarliga dosnivåer av aflatoxin.


TT: Varför berättade ni inte vad det var för gifter ni hittat när ni återkallade produkterna?
– Det gjorde vi, men vi kallade det för mögelämnen. Vi tyckte det var lättare för folk att förstå, säger Malin Westling, informationschef på Semper.
– Jag tror att många föräldrar inte vet vad ochratoxin och aflatoxin är för något, men visst kunde vi skrivit ut namnen också, tillägger hon.


TT: Varför finns ämnena över huvud taget i produkterna?
– Det är mögelämnen som kan förekomma i bland annat russin, nötter och spannmål. Vi fortsätter att göra analyser och kan i dag inte säga exakt var de kommer i från. Den ena produkten innehåller dadel, så det är möjligt att det kommer därifrån.