Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cancerpatient fick vänta 1,5 år på utredning

Patient hade tjocktarmscancer men lämnades utan utredning. Fallet anmäldes enligt lex Maria och är nu avslutat, utan att några omedelbara åtgärder är vidtagna.

ÖP har tidigare skrivit om en hälsocentral i Östersund som anmält sig själv för följderna av att ha stafettläkare. En patient med cancer i tjocktarmen lämnades utan utredning i 1,5 år.

Patienten hade grav järnbrist och sökte för trötthet vid en hälsocentral i Östersund våren 2011. Olika stafettläkare var inblandade, men också en ordinarie distriktsläkare som kom in senare.

Ingen utredning om varför patienten hade järnbrist gjordes. Först vid en rutinkontroll av blodtrycket 1,5 år senare, när blodbristen kom på tal, gjordes en utredning. Då upptäcktes cancer i tjocktarmen.

Hälsocentralen anmälde sig själv enligt lex Maria, den rutin som följs vid sådana här fall. Som förslag på åtgärd för att det inte ska hända igen skrev hälsocentralen – läkarkontinuitet.

28 oktober avslutades ärendet av IVO, inspektionen för vård och omsorg. I beslutet står det att inga omedelbara åtgärder är vidtagna av vårdgivaren. Men ett vårdprogram för utredning av misstänkt tjocktarmscancer färdigställs under hösten. Dessutom anges att det löpande arbetas med att tillsätta fasta läkartjänster.

Utöver dessa åtgärder står det i beslutet att vårdgivaren arbetar med nya rutiner för patientsäkerhetsronder och utvärdering av stafettläkares kompetens. Enligt IVO är åtgärderna tillräckliga och ärendet avslutas.

Som känt har landstinget återinfört stafettläkare efter larm om att det inte längre gick utan dem. När den cancerdrabbade patienten sökte för sin trötthet och järnbrist fanns det sex–tio läkare vid den aktuella hälsocentralen varav två–tre var ordinarie.

Patienten är avliden.

Fakta

24 april i år beslutade en enig landstingsstyrelse att stoppa stafettläkare i Östersund från 1 juni.

Bakgrunden var den akuta ekonomiska kris som hade upptäckts inom landstinget och som fick landstingsdirektören att avgå.

Nu i höst hävdes stafettläkarstoppet efter larm från vården. Det skulle ha gett besparing på 10–15 miljoner kronor.