Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cantilena – en pigg 50-åring

Cantilena 50 år, konsert på OSD, lördag 17 oktober 16.00.

Att det är nyttigt både för kroppen och knoppen att sjunga i kör har vetenskapen bevisat ett antal gånger nu. Man blir dessutom glad, pigg och social av att sjunga tillsammans. Visst var det då extra roligt när en av Östersunds blandade körer hade den äran att fira 50 år som livgivare, både för sig själv och för en stor och entusiastisk publik. Härligt var det också att körens grundare Karl-Fredrik Jehrlander fanns i publiken och fick välförtjänta applåder för sin viktiga insats för kören genom åren.

Konferencién Ann-Louise Rönestål Ek förde vant och tryggt publiken genom programmet och till sin hjälp hade hon förinspelade hälsningar från några kändisar som lyckönskade kören på bemärkelsedagen via röstekvilibristen Anders Mårtensson. Ett roligt grepp som lockade till goda skratt.

Körens nuvarande dirigent Jenny Michanek ledsagade med säker hand körsångarna genom det varierade programmet. Pärlor genom årtiondena presenterades och några solister ur kören fick kliva fram lite extra.

Månne var det extra pirrigt detta med att fira ett så aktningsvärt jubileum eftersom jag upplevde att det i många nummer blev onödigt nervöst i leden. Körklangen fallerade, det vara ofta orent sjunget och jag uppfattade att många av sångarna inte riktigt sjöng ut ordentligt. De ständiga omgrupperingarna i stämmorna gjorde också ett rörigt sceniskt intryck som dessvärre inte förbättrade de sångliga insatserna.

Vi fick tillfälle att uppleva en av körens styrkor där de njuter av och är duktiga på publikkontakt. De bjöd bland annat på Huga Alvéns "Tjuv och tjuv det ska du heta" och Jorma Panulas "Broder Jakob" som visade just på driv och sångarglädje.

Kvällens höjdpunkter blev för mig en finstämd version av Urmas Sisask "Puha" och den traditionella Bulgariska sången "Svatba" där kören fick tillfälle att använda sig av en annan sorts sångteknik och sjunga ut ordentligt.

Betyg: 3/5

Läs mer: Salig blandning när Cantilena firar 50 år

Läs mer: På gång – din guide till veckans kultur- och nöjesevenemang