Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carema: – Blöjvägningen handlar inte om besparningar

Carema Cares ledning i landet avvisar påståendena att Caremaanställda på äldreboenden medvetet väntar med att byta blöjor på äldre, för att spara pengar.

Annons

Det är Dagens Nyheter som skrivit om sparsamheten med blöjorna och hänvisat till anonyma anställda som uppgett att äldre i behov av blöjor fått sitta eller ligga nedkissade i timmar innan de fått byta till torrt.

I sparsamheten ska det även ingå att blöjorna med urin i ska vägas.

Carema medger att blöjorna, inkontinensskydden, vägs men skriver så här i ett pressmeddelande:

”Vägningen av inkontinensskydden sker i syfte att prova ut rätt hjälpmedel för de boende”.

Vårdföretaget framhåller att utprovningen, med blöjvägning under två dygn, är till för att den enskilda ska få ett inkontinensskydd som är så bra som möjligt för honom eller henne.

Det ska enligt Caremaledningen hela tiden följas upp så att blöjorna är de sammantaget bästa, bland annat i förhållande till kroppsformen, rörligheten och att den enskilda helst ska kunna sköta det själv.

”Det är definitivt inte en besparing då det är produkter av högre kvalitet och pris”, skriver Carema.

Efter att ha kritiserats hårt för att ha gett ekonomisk bonus till högre chefer så beslutade Caremaledningen i torsdags att avskaffa bonussystemet.

Den verkställande direktören Carl Gyllfors skrev så här i det pressmeddelande som skickades ut efter det beslutet:

”Fel saker får aldrig prioriteras. Nu har vi satt stopp för alla bonusar i våra verksamheter, och det gäller naturligtvis även mig själv. Vår enda prioritet nu är att ta hand om alla människor som är i vår omsorg och att återupprätta förtroendet för oss”.

Carl Gyllfors lovade då också att lansera som det skrevs ”ett stort investeringsprogram för att utveckla omsorgskvaliteten”.

Carema Care har ungefär 13 500 anställda i Sverige.