Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carema struntar i vinsten för att vinna upphandling

Carema Äldreomsorg får driva ett av de särskilda boendena på Skogsbruksvägen i Torvalla. För att vinna upphandlingen gjorde vårdföretaget företaget avkall på sina egna vinstkrav.

Annons

Två likadana hus för särskilt boende har byggts i Torvalla och i våras beslutade kommunen att driften av det ena huset skulle upphandlas. När upphandlingen nu är klar visar det sig att budet från Carema var det klart lägsta.

I underlaget skriver vårdföretaget självt att man ger avkall på den ekonomiska avkastningen för att vinna upphandlingen. Motivet är att man vill vara med i ett forskningsprojekt som ska jämföra de två äldreboendena i Torvalla.

Forskningsprojektet, där bland andra Mittuniversitetet medverkar, ska jämföra två olika utförare av identiskt lika boenden.

– Idén med att koppla ett forskningsprojekt till de två identiska äldreboendena med två olika utförare har visat sig vara lyckad. Intresset ute i landet från andra kommuner, företag och forskningsvärlden är stort, säger Carina Zetterström, (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, i ett pressmeddelande.

På fyra år räknar kommunen med att göra en besparing på cirka 10 miljoner kronor på grund av den billiga upphandlingen.