Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Caremas nybyggda äldreboende öppnat

På måndagen öppnades vårdföretaget Caremas nybyggda äldreboende i Torvalla. Det ska jämföras med det likadana kommunala boendet intill, i en forskningsstudie.

I höstas berättade ÖP att Carema hade vunnit upphandlingen för att driva det ena av de två nybyggda äldreboendena i Torvalla. Caremas bud var klart lägst och anledningen till det var att företaget gärna ville vara med i ett kommande forskningsprojekt. Studien handlar om att jämföra två olika utförare av identiskt lika boenden, om än spegelvänt byggda.

I januari öppnade kommunen sina lokaler och på måndagen slog Carema upp dörrarna. På plats var bland andra företagets regionchef, Magnus Kiesel, och han berättade varför bolaget vill vara med i studien.

– Det blir ett sammanhang där vi kan utmana. Vi vill visa att vi kan äldreomsorg och kanske kan slå sönder en myt om att det privata är sämre.

Du tänker att ni alltid är bättre?

– Nej då, säger han och skrattar.

Tidigare var det tänkt att forskare från Mittuniversitetet skulle vara inblandade i studien, men det är inte längre aktuellt. Nu har Östersunds kommun i stället överläggningar med Karolinska institutet och forskare som är knutna till deras avdelning MMC, Medical management centrum.

Börje Hoflin på vård- och omsorgsförvaltningen säger att studien helt säkert kommer att bli av.

– Ja, det har vi ju förbundit oss till. Och det finns ett jättestort intresse från alla håll och kanter.

Vilka håll och kanter då?

– Till exempel Sveriges kommuner och landsting, Socialstyrelsen och socialdepartementet. Det behövs mer forskning på området.

Om allt blir klart med Karolinska institutet kommer projektet att starta före sommaren, men det är först i höst som det kan bli mätningar och intervjuer.

En första delrapport kan komma före årsskiftet och under hela 2014 ska studien fortsätta.