Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina Zetterström hoppar av

Kommunal­rådet Carina Zetterström (C) lämnar politiken. Hon räknar med att avveckla sina uppdrag i Rådhuset de närmaste veckorna.

– Jag hoppas att man hittar en efterträdare så snart som möjligt, säger hon.

Carina Zetterström är kommunalråd för Centern i Östersund, förste vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Hon berättar att hon har funderat sedan i somras på att lämna politiken.

– Jag har haft tio fantastiska år i politiken, det har varit otroligt roligt. Det här var inget lätt beslut, det har växt fram.

Har du blivit petad eller är det ditt eget beslut?

– Jag har absolut inte blivit petad, jag går frivilligt. Jag har funderat fram och tillbaka och känner att jag inte vill ställa upp i fyra år till.

Centerpartiet arbetar just nu med listorna inför valet till kommunfullmäktige nästa höst och Carina Zetterström ställer alltså inte upp.

Dessutom har hon bestämt sig för att lämna politiken redan nu, det är inte aktuellt att sitta kvar mandatperioden ut.

– Har man bestämt sig för att sluta, då ska man gå tycker jag.

Sedan i mars 2012 ingår Centerpartiet i majoriteten i Östersunds kommun tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Carina Zetterström uttrycker att hon är nöjd med att Centern gick in i det samarbetet, när Västerpartiet lämnade majoriteten. Men ställningstagandet föregicks av en del interna stridigheter inom C.

– Det finns de som hade andra åsikter, men de flesta ville att vi skulle gå med. Jag är stolt över vad vi har åstadkommit i majoriteten, vi hade suttit i opposition länge och nu fick vi möjlighet att påverka. Det är roligare men svårare att sitta i majoritet.

Hon nämner fria arbetskläder inom äldreomsorgen, satsaningen på ett landsbygdsprogram, ökad valfrihet inom hemtjänsten samt biogasstrategin som några av frågorna där C haft inflytande.

– Det var några av de krav vi hade för att gå in i majoriteten.

Skolfrågan, där Ope, Bringåsen och Ångsta var i fokus, har inneburit en del påfrestningar för Centern och den avgjordes genom att majoritetspartierna enades om en kompromiss som innebär att Ope skola läggs ned. Carina Zetterström är nöjd med överenskommelsen.

– Vi räddade två landsbygdsskolor av tre, hade inte Centern varit med så hade det funnits en risk för att alla de här tre skolorna hade lagts ned. Centern hade ett medlemsmöte som godkände skolbeslutet.

Carina Zetterström har varit heltidspolitiker sedan 2005 och hon beskriver uppdraget som krävande. Långa arbetsdagar och ständigt påpassad.

– Det ska bli skönt att inte vara en offentlig person.

Vad ska du göra när du lämnar politiken?

– Jag vet inte riktigt. Jag vill i alla fall ägna mig mer åt min son. Sedan kan jag tänka mig att starta företag eller börja på något jobb, jag är ganska öppen för olika saker, säger Carina Zetterström.

------------------------------

Carina Zetterström (C)

Har varit politiker på heltid sedan hösten 2005. Sedan våren 2012 har hon varit kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Dessförinnan var hon oppositionsråd.

I valet till Östersunds kommunfullmäktige 2010 fick hon flest personkryss av alla.