Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Caroline har praktiserat som ingenjör i fyra månader: "Var säker på att jag inte skulle få det"

Tekniksprånget ger ungdomar chans att pröva på ingenjörsyrket i fyra månader. Det är en del av en satsning att kompetenssäkra för framtiden.

Caroline Johansson från Frösön blev i våras klar med sina naturvetenskapliga studier vid Jämtlands Gymnasium. Hon ville då ta ett sabbatsår och bara arbeta ett tag. Under hösten damp en lapp ned i brevlådan med information om Tekniksprånget, och först trodde hon att det var ett skämt. 13 500 kronor i månadslön och en egen handledare utlovades. Trots det så sökte hon och kom in - utan att veta om det.

– Jag var helt säker på att jag inte skulle få det, men sedan ringde de och frågade "ska du inte komma in i dag?" Och jag bara, vadå komma in? Så jag hade helt missat.

När alla brister i kommunikationen retts ut har det dock gått bra. I snart fyra månader har hon praktiserat hos Bygg och Projektering på Östersunds kommun där hon har hjälpt till med olika mätningar vid byggplatser, bokat in och suttit med vid möten med mera. Hon är väldigt nöjd och uttrycker visst vemod över att hon är inne på sin sista månad.

– Nu har man ju börjat bli van vid det här, säger hon.

Tekniksprånget är ett projekt som drivs av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien på uppdrag av regeringen och som ska locka unga att söka sig till högre tekniska utbildningar. Caroline Johansson var en av 1000 sökanden runt om i landet till vårens praktikplatser.

Praktiken har hjälpt henne att få upp ögonen för vad kommuner och landsting verkligen innebär. Tidigare hade hon mest tänkt att det var politiker som satt där och ingenting verkade hända. Nu har hon dock fått se att det är väldigt många människor som jobbar med flera olika frågor och att det sällan är en lugn stund.

Arbetet har gett mersmak och till hösten har Caroline Johansson sökt både miljövetenskap och samhällsbyggnad vid Uppsala universitet.

– Jag är mest intresserad av miljö, alltså miljötänk och hållbart byggande. Och då känns det som att ingenjörsyrket har bäst möjligheter, säger hon.

Därmed ser framtiden ganska klar ut.

– Den är spikrak!

-

Läs också: Projekt låter ungdomar testa ingenjörsyrket.