Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carsten Dencker fick fransk förtjänstorden

Carsten Dencker från Frösön har fått den franska förtjänstorden "Palmes Académiques". Frankrikes ambassadör i Sverige överräckte utmärkelsen häromdagen.

Annons

Carsten Dencker är ordförande i Alliance Francaise i Östersund, en förening med 75 medlemmar som strävar efter att främja intresset för och kunskapen om Frankrike. Insatserna har uppmärksammats av den franska regeringen och i fredags fick Carsten Dencker ta emot Frankrikes äldsta orden inom kulturområdet. Utmärkelsen är undertecknad av den franske utbildningsministern, Vincent Peillon, och utdelningen skedde i Stockholm hemma hos Frankrikes ambassadör, Jean-Pierre Lacroix.

– Det är en stor ära och jag är glad både för egen del och för medlemmarna i föreningen. Utan deras engagemang och utan föreningen hade det inte blivit något, säger Carsten Dencker.

Föreningens medlemmar träffas tre gånger per termin och tar del av fransk film, mat, mode, litteratur eller något annat. Ofta är det föredrag på franska och träffarna avslutas med en fransk måltid. I kväll, måndag, är ett föredrag bokat med Patrice Worth, som berättar om sin förfader Charles Frederick Worth, som grundade haute couturen i Paris under 1800-talet.

De flesta medlemmarna i föreningen bor i Östersund, men några kommer från andra delar av länet.

– Vi har lyckats skapa en trevlig stämning och vi har bra program. Vi brukar vara 25-30 åhörare på föredragen.

Carsten Dencker har besökt Frankrike uppskattningsvis 15 gånger och intresset tog fart tack vare undervisningen i franska i skolan.

– Jag har alltid varit intresserad av språk och jag hade en inspirerande franskalärare i gymnasiet.