Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cellprov analyserades fel – tre år senare upptäcktes cancern

38-åriga Hanna Forsberg Nilséns gynekologiska cellprov felbedömdes för tre år sedan. Det var allvarliga cellförändringar som misstolkades som normala. Hon utvecklade cancer och har nu fått genomgå omfattande operationer. Det hade kanske inte behövt gå så långt om inte hennes cellprover analyserats fel.

Hanna Forsberg Nilsén började känna sig allt mer sjuk i januari i år. Hon var konstant trött och hängig.

– Jag svettades på nätterna och hade febertoppar på dagarna. Det var egentligen så det började, säger hon.

Hon träffade läkare efter läkare som hade olika teorier om vad som gjorde att hon mådde dåligt. Provsvaren visade att hon var sjuk, men inte i vad. Det gjordes till och med en skiktröntgen som inte visade något.

– Två veckor före påsk kände jag att jag måste börja utesluta saker själv. Jag skulle gå nerifrån och upp, säger Hanna Forsberg Nilsén.

Hon hade en spiral som suttit i flera år och bestämde sig för att ta ut den. Men barnmorskan misslyckades med det. De kom överens om att ta cellprover redan då fastän Hanna Forsberg Nilsén egentligen inte skulle ta några prover förrän nu i höst.

– Det lossnade en massa vävnad när hon tog cellprovet. Det ska inte göra det, säger Hanna Forsberg Nilsén.

Hon fick en tid hos kvinnokliniken ett par dagar senare, men hon kände inte att hon kunde vänta. På skärtorsdagen satte hon sig på akuten.

– Läkaren fick ut spiralen och tog nya prover. Onsdagen därefter fick jag beskedet, säger Hanna Forsberg Nilsén.

Hon hade en knytnävsstor cancertumör i underlivet. Den hade missats på skiktröntgen två veckor innan.

– De förklarade det med att de inte hade letat efter en tumör. Men det stod i remissen att de skulle leta efter tumörförändringar, säger Hanna Forsberg Nilsén.

Hon berättar att hon tog emot cancerbeskedet med en känsla av lugn. Hon hade sin make Tomas Nilsén med sig på mötet.

– För mig var det jätteenkelt. Jag ville att de skulle hitta något så att vi hade något att gå på, säger hon.

Deras två barn tog också beskedet bra. Men beskedet från sjukuset i Umeå var tyngre att få.

– Vi fick veta i Umeå att prognosen var 50 procents överlevnad på fem år, säger Tomas Nilsén.

Sedan dess har Hanna Forsberg Nilsén tillbringat mycket tid i Umeå. Hon har genomgått strålning och cellgifter. För tre veckor sedan opererades tumören bort tillsammans med stora delar av hennes underliv.

– De tog prover när de opererade och de visar inte på några levande cancerceller. Det är det första positiva beskedet på länge, säger Hanna Forsberg Nilsén.

Hon har inte fått någon ny prognos, men räknar med att den ser bra mycket bättre ut nu.

– Tumören är ju borta, säger hon.

I samma veva som hon fick cancerbeskedet i våras kom nyheten om att tusentals gynekologiska cellprover i länet skulle granskas om igen. Risken fanns att många cellförändringar hade missats.

– Jag ringde patientombudsmannen och berättade att Hanna hade gjort ett cellprov 2009 och att det också borde eftergranskas, säger Tomas Nilsén.

Förra veckan kom resultatet från eftergranskningen.

– De berättade att man kunde se misstänkt höggradig cellförändring med hög risk för cancerutveckling, säger Hanna Forsberg Nilsén.

Hon brottas med tanken på om. Om hennes cellförändringar upptäcks 2009, hade hon sluppit allt?

– Det kommer över mig ibland. Men jag har mina barn och min familj. Tänk om jag hamnat i den här sitsen utan att ha någon? säger hon.

Det var 15 maj 2012 som beskedet kom från Jämtlands läns landsting. En diagnostiker anställd på Laboratoriemedicin misstänktes för att konsekvent ha gjort felaktiga bedömningar på tusentals kvinnor i länet. En stickprovsanalys av diagnostikerns analyser för november 2011 visade att 27 prover med cellförändringar hade missats. Beslut togs om att diagnostikerns analyser av cellprov skulle granskas igen tillbaka till 2008. Det handlar om cirka 8 000 prover.

Det var överläkaren Pia Collberg som upptäckte att det inte kunde stå helt rätt till. Det var för få kvinnor med cellförändringar i den aktuella diagnostikerns statistik. Hon slog larm redan 2011 om att allt inte stod rätt till. Men det var först våren 2012 då hon återigen larmade som Västerbottens läns landsting, som driver Laboratoriemedicin, tog itu med situationen.