Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cellprover från avlidna kvinnor ska granskas

Cellprover från alla kvinnor som har eller har haft livmoderhalscancer ska granskas igen. Det gäller även prover från kvinnor som avlidit.

Annons

Landstinget i Jämtland har gjort en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, när det gäller Liselotte Nilsson.

– Vi ser allvarlig på detta. Det här har hänt under den tid när Västerbottens landsting hade kvalitetsbrister vid Laboratoriemedicin. Det kan inte uteslutas att utredningen blev fördröjd, säger Karin Strandberg Nöjd, tidigare landstingsdirektör och numera en av läkarna som ansvarar för Lex Maria-anmälningar.

Cellproverna som Liselott Nilsson lämnade granskades av Laboratoriemedicin, men inte av den diagnostiker som på grund av ensamarbete kom att göra felbedömningar.

Men då Västerbottens landsting redan förut har konstaterat att det fanns många brister i ledningen och organisationen av Laboratoriemedicin kan Liselotte Nilssons fall ha orsakats av liknande metodfel. Så resonerar landstinget i Jämtland i sin anmälan.