Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cellproverna fortfarande misstänkt få

I kvällens Uppdrag Granskning kom det fram fler nyheter om de felbedömda cellproven i Jämtland.

Också den stora genomgång som gjordes när missen upptäcktes visar på för få fall av förstadier till cancer.

Sedan maj 2012 har ÖP följt historien med de felbedömda cellproverna som regelbundet tas på tusentals kvinnor. Efter misstanke om att det inte kunde stå rätt till eftersom det var så få cellförändringar som upptäcktes, gjordes efterkontroller och det visade sig att misstanken bekräftades.

I oktober presenterade Västerbottens landsting, som ansvarar för laboratoriet i Jämtland, slutrapporten som visade att laboratoriet organiserat analysarbetet på fel sätt när de ansvariga låtit diagnostikern arbeta ensam.

Det visade sig att diagnostikern arbetat på distans och att ingen hade kontaktat henne trots de pågående misstankarna, kunde Uppdrag Granskning berätta.

Med på den presskonferensen när rapporten redovisades var reportageteamet från Uppdrag Granskning som då fick samma svar från den läkare i Östersund som först misstänkte felet, Pia Collberg och från professor Anders Hjerpe vid Karolinska Institutet, som anlitats vid eftergranskningen.

Vad de sa var att den eftergranskning som har gjorts i Jämtlands län inte heller tycks statistiskt representativ. Helt enkelt var 125 prover som visade sig ha cellförändringar, alltför få.

Det borde ha varit fler.

Uppdrag Granskning berättade också att antalet fall av livmoderhalscancer är bland de högsta i landet i Jämtland och bland de lägsta i Västerbotten där det laboratorium som ansvarar proverna i Jämtland finns.

Hanna Forsberg Nilsén som är den kvinna som utvecklade en tumör trots besked om att cellproverna var normala berättade sin historia i kvällens UG.