Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Center­partiet bryr sig definitivt om lands­bygden – om nu någon trodde någonting annat.

Beskedet om två miljarder i statligt riskkapital till Norrlands inland är en fantastisk satsning i pengar. Men viktigare ändå är regeringens signal om att här hålls Sverige samman. Allians för Sverige tror på Norrland och på landsbygden. Här finns potentialen och möjligheterna. Satsningen är historisk.

Det var idel solsken när näringsminister Maud Olofsson (C) i går eftermiddag lättade på förlåten på Campus i Östersund till riskkapitalsatsningen i regeringens jobbmanifest. Norrlands inland får en egen riskkapitalfond. Riktad mot företag, entreprenörer och framför allt: Goda idéer som skapar tillväxt och nya jobb.

Tre veckor före valet gav den borgerliga regeringen i allmänhet och Centerpartiet i synnerhet, ett besked som verkligen kan stärka landsbygden i Norrland. Till och med erkänt svårflirtade finansministern Anders Borg har nickat ja till att avsätta två tusen miljoner kronor för ökad framtida företagsamhet.

Bristen på riskkapital är ständigt återkommande när Svenskt Näringsliv eller Företagarna diskuterar framtid. Idéer finns, men när det kommer till kapitalisering av innovationer kan det ofta bli stopp. Banker är väldigt försiktiga. Inte minst om de ensamna ska stå för risken.

Med 2 miljarder i statligt riskkapital som snabbt kan uppgraderas till minst det dubbla genom andra riskvilliga investerare, ökar förstås chansen att både små och medelstora företagare i Norrlands inland ges möjlighet till förverkligade drömmar. Satsningen är historisk. Både specifikt för landsänden och ifråga om pengar. Nya jobb finns därmed i sikte.

Hur riskkapitalfonden ska skötas är inte bestämt. Fast det är knappast någon hemlighet att om regeringen väljs om så kommer Per Åsling att bli en av nyckelfigurerna. Han har byggt upp lokala och regionala riskkapitalbolag med framgång, bland annat EKO Nord. Och Trångsvikens hela entreprenöriella satsning har gott rykte i Rosenbad.

En sak slog näringsministern definitivt fast: Fonden ska inte vara myndighetsstyrd. Här blir det verkstad och så korta beslutsvägar som bara är möjligt.

Maud Olofsson har fått stångats hårt med de andra partiledarna för framgång i liggande valmanifest. Nu kommer utdelningen. Häromdagen i form av ett inriktningsbeslut om sänkt hotell- och restaurangmoms – när Sveriges ekonomi så tillåter.

Så i går två skarpa miljarder till riskkapitalfond specifikt för Norrlands inland redan från 2011.

Ännu mer av positiv landsbygdspolitik finns i den borgerliga regeringsalliansens valstrategi. Centerpartiet bryr sig definitivt om landsbygden – om nu någon trodde någonting annat.