Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Center-ungdomar vill skrota Folkhälsoinstitutet

Runt 200 ombud och andra deltagare från Centerns Ungdomsförbund håller förbundsstämma i Östersund i helgen.

I år firar Centerns Ungdomsförbund 90 år, och det är 14 års sedan sist som CUF hade en förbundsstämma i Östersund.
– Vi har haft som mål att göra den här CUF-stämman till den bästa någonsin, och vi har därför tagit hjälp av en Event-utbildning från Göteborg, som hjälper oss med invigning och festmiddagen, säger Linnea Svensson, länsförbundsordförande.
Förbundsstämman ska under tre dagar behandla 125 motioner, vilket är betydligt fler än 2008.
– Vi hade 50 motioner i fjol, och det här känns som ett uppsving eftersom ombuden också är fler i år. Det känns som aktiviteten ökar, säger förbundsordförande Magnus Andersson.

CUF har i dag 1 400 medlemmar i hela landet, men Magnus Andersson tror att hans ungdomsförbund kommer att öka medlemstalet i år.
– Jag är övertygad om det för vi har redan i år fått fem nya avdelningar, och redan nu redovisar 6-7 länsförbund medlemsökningar.
Även om miljödebatten är det som brukar ta längst tid på CUF-stämman, så vill Magnus Andersson peka på skol- och utbildningspolitiken samt demokrati- och integritetsfrågorna som två stora frågor.
– Vi är lite trötta på Jan Björklunds ordning och reda perspektiv på skolan där vi i stället vill ha fokus på att skolan är till för eleven. Vi vill även peka på att vi behöver en Författningsdomstol som prövar nya lagar.
– Det hade varit bra att ha fått se om FRA-lagen bryter mot grundlagen eller inte, säger Magnus Andersson.

Urbanbrytning ska kommunerna ha fortsatt vetorätt kring, men det går inte förbjuda uranbrytning.
– Det är omoraliskt att förbjuda brytning när vi själva har kärnkraftverk, men varje enskild kommun ska kunna avgöra om uran ska brytas eller inte.
Det stora hallå som varit kring prospektering av uran vill CUF:s ordförande lösa med skärpt lagstiftning kring miljöberedning och miljökonsekvensbeskrivning.
Till de som inte riktigt känner igen centerns politik längre, så medger Magnus Andersson att det har skett en positionsförändring genom samarbete Alliansen. Han vill inte alls höra talas om att det är den så kallade Stureplanscentern som styr.
– Men det är sällan man hör vad folk är missnöjda med, även om Centern blivit mer liberala. Stureplanscentern är på sin höjd 25 personer, och det är alltnärmast oförskämt att säga att det skulle vara Stureplan som styr Centerpartiet, säger Magnus Andersson.

Alltnog gav förbundsstämman prov på att det blåser liberala vindar. Stämman beslöt att ställa sig positiv till genteknik som används inom livsmedelsbranschen. Det blev även ett stämmobeslut på att Folkhälsoinstitutet ska skrotas, eftersom det talar mot tanken om att alla människor är individer och att även hälsan är det. Därför fyller Folkhälsoinstitutet ingen funktion då man inte kollektivt kan bedöma hälsa.
– Folkhälsa finns inte, hälsa är något individuellt. Folkhälsoinstitutet har som enda uppgift att lägga sig i människors liv och hur de ska leva dem. Det är dags för folkhälsoinstitutet att gå i graven, säger Magnus Andersson, förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund.