Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerkvinnor vill se hårdare tag mot sexuellt ofredande

Regionrådet Elin Lemon (C) har tillsammans med ordförande och vice ordförande för Centerkvinnorna skrivit en insändare med förslag på åtgärder för att motverka sexuellt ofredande. Bland annat vill de se en ny brottsrubricering och ökad kamerabevakning under festivaler.

Läs även: Så ska polisen klara av Yran, Game Fairs och allsvensk match – semesterlediga får gå in och täcka upp

Regionrådet Elin Lemon (C) har skrivit en debattartikel tillsammans med Sofia Jarl, förbundsordförande för Centerkvinnorna och Berit Johansson, viceordförande i Centerkvinnorna Jämtland Härjedalen och förbundsstyrelseledamot för Centerkvinnorna.

De tar upp fyra punkter som de menar att regeringen måste åtgärda för att minska antalet sexuella ofredanden på till exempel festivaler.

– Vi väcker det här nu i och med att det snart är Storsjöyran som är en av Sveriges största festivaler och man måste uppmärksamma att något sådant skulle kunna hända här också, säger Regionrådet Elin Lemon.

Den första punkten som tas upp är de vill att regeringen gör en utredning kring en ny brottsrubricering för medansvar till sexuellt utnyttjande.

– I de överfall som har varit så har förövaren fått hjälp av andra personersom har ringat in och skyddat och det finns inget i straffskalan som visar på att det är olagligt. Det måste också gå att väcka åtal mot de som hjälper till att ofreda, säger Elin Lemon.

Den andra punkten handlar om att de vill se skärpta straff och borttagna straffrabatter för sexualbrott.

– Det är ganska godtyckligt vilket straff någon som har utfört en våldtäkteller ett sexuellt ofredande får och är du under 21 får du straffrabatt. Det känns märkligt, säger Lemon.

Den tredje punkten handlar om att de vill att det ska bli obligatoriskt med undervisning i jämställdhet på landets asylboenden.

– Här vill jag förtydliga att sexuellt ofredande finns i alla samhällsklasser och i alla kulturer så det handlar inte om att det på något sätt bara skulle vara specifikt asylsökande. Däremot menar vi att information om jämställdhet och hur det ser ut i Sverige också behöver ges när man kommer till ett asylboende.

Den sista punkten handlar om att de vill se en utökad kamerabevakning på festivaler och i badhus.

– Här skulle man kunna fråga om vi verkligen vill ha ett samhälle som filmar och övervakar? Men vi tror att när det gäller till exempel publikhav på konserter så överväger det goda att se till att alla har det bra att enskilda personer kan känna sig övervakade.

De punkter som ni har har kräver utredning och ligger i så fall också längre fram i tiden. Hur tänker du kring årets Storsjöyra?

– Storsjöyran är en etablerad festival som har ett säkerhetsprogram som jag litar på. Det vi alla kan göra är att finnas till som medmänniskor ute i de här publikhaven och se varandra och uppmärksamma varandra. Det är jätteviktigt att kvinnor och tjejer känner att de kan gå ut och ha roligt på Stråket och Storsjöyran utan att behöva känna sig rädda, säger Elin Lemon.

Läs även:

Sexbrott på festivaler tar inte slut – så ska Storsjöyran skapa en trygg miljö

Forskare: Övergreppsfokus hamnar fel

Rapport från polisen: Fler sexbrott mot unga anmäls – skolan är farligaste platsen

Så ska polisen klara av Yran, Game Fairs och allsvensk match – semesterlediga får gå in och täcka upp