Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern är emot stordrift

Inte alla som varit med i Matutredningen tycker att det är en bra idé att minska antalet tillagningskök.
– Jag står inte bakom förslaget, säger Karin Andersson (C).

Hon har suttit med i den politiska styrgruppen för Matutredningen tillsammans med företrädare från andra politiska partier.

I direktiven för utredningen finns uttalat att en nulägesbeskrivning ska göras liksom en analys, dessutom ska förslag på olika åtgärder presenteras. Ingenstans står det att den politiska styrgruppen, eller någon annan, ska förorda något eller ge förslag på beslut till kommunfullmäktige.

– Jag reagerar mot att man förordar något. Den politiska debatten stryps genom att man bestämmer vad kommunfullmäktige ska tycka till om, säger Karin Andersson.

Hon förklarar att centern är mot stordrift när det gäller mat och tillagning av mat – maten ska tillagas så nära som möjligt och det gäller såväl inom skola och förskola som inom äldreomsorgen.

– Sedan kan man ju diskutera om kommunen verkligen ska vara matproducent. Det finns så många andra som borde kunna leverera mat.

Tror du att ett beslut om stordrift kan avskräcka om det i framtiden blir en upphandling av matproduktion?

– Jag tror att det kan vara ett hinder att det blir så stort, jag tror inte på stordrift, säger Karin Andersson.

Att laga mat på de mindre enheterna tror hon är ett bättre sätt.

– Det blir stora investeringskostnader men det är en investering för våra barn.