Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern har förverkat hela sitt förtroende

Annons

Efter valet stod det klart att bland oppositionspartierna i Ragunda, AfR, V och C, hade inte längre C egen majoritet.

Av gammal vana, eller kanske av brist på insikt att bedöma sin egen position bland oppositionspartierna, tog C för givet att de skulle utse oppositionsråd och hade redan i våras (!) lovat sin kandidat denna post.

"Sälj inte skinnet förrän björnen är skjuten" sa en gång C-ledaren Gunnar Hedlund.

Utgångspunkten för V och AfR var att det skulle vara oppositionen som utsåg oppositionsråd.

C ville inte delta i möten med AfR och V för att diskutera valet av oppositionsråd, utan ville träffa partierna enskilt. Der visade sig då att C tipsade V att lägga ned sina röster till förmån för C:s kandidat, en kohandel som V inte var intresserat av.

Den 23 september träffades alla tre partierna för att diskutera "Vital demokrati" – politisk organisation. Man enades om ett gemensamt förslag på politisk organisation som undertecknades av oss tre. Till skillnad från S fanns här ett förslag om inrättande av socialnämnd.

På fullmäktige 15 oktober begärde V återremiss av ärendet "Vital demokrati."

Göran Boström (C) meddelade då fullmäktige att C skulle motsätta sig en återremiss. Anledningen var att C ville nominera Annika Forsström Nordvall som sin kandidat till oppositionsrådsposten.

Göran Boströms budskap var glasklart: C sätter stopp för en minoritetsåterremiss så att Annika Forsström Nordvall blir vald till oppositionsråd. Den skriftliga överenskommelsen var alltså av intet värde! Att vi aldrig lär oss av tidigare erfarenheter.

När mötet ajournerades inför val av oppositionsråd samlades C och de flesta S-medlemmarna kring varandra i ivrig överläggning. Inför valet har AfR och V sex mandat mot C:s fem mandat.

Valet utföll så att Bo Bergström fick sina sex röster medan Annika Forsström Nordvall fick 14 röster. Således 9 röster av 15 från S.

Hur kan ett kommunalråd med socialistiska ideal om demokrati, med egen majoritet, vara den som väljer företrädare för oppositionen? Trodde det inte var möjligt men Bengard har säkert hämtat sina influenser långt bort i öster. I Hongkong har man liknande problem.

S enda argument för sitt förslag till politisk organisation var att hålla nere kostnaderna. Oppositionen förlorade sin demokratiska möjlighet till inflytande i frågan, då C överlät majoriteten att ensam avgöra saken.

Det är alltså S som valt oppositionsrådet med vädjan från Göran Bodström. Hur kan då C företräda en samlad opposition? Med vem ska Annika Forsström Nordvall vara lojal? Med S som har valt och arvoderar henne eller med oppositionsmajoriteten som inte har valt henne?

Centern i Ragunda har förverkat hela sitt förtroende och sin heder och återigen bekräftat sin ställning som stödparti till S.

S borde ha avstått från att lägga sig i oppositionens val av företrädare. Pinsamt nog gjorde S inte det!

Eija Dibba

Vänsterpartiet Ragunda

Bo Bergström

Allians för Ragunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel