Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern in i alliansen igen

Dessutom föreslås vem som blir oppositionsråd.

Annons

Under förra mandatperioden lämnade Centerpartiet i Östersunds kommun den borgerliga oppositionen för att gå in i ett samarbete med S och MP.

Sedan tidigare är det klart att den nya majoriteten består av S, V och MP, och i dag måndag offentliggjordes genom ett pressmeddelande hur oppositionen ska se ut.

Centern kommer tillbaka till borgerligheten och det blir ett samarbete de kommande fyra åren med Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Partierna föreslår Pär Jönsson (M) som kommunalråd för oppositionen.

De kommer att samarbeta i tillsättningen av styrelser och nämnder. Det finns redan nu en preliminär fördelning av posterna, men den kommer att bli offentlig senare.

De ska också jobba fram en plattform för att försöka utmana majoriteten till valet 2018. De kommer också att lägga gemensamma budgetar från och med nästa år.

”Jag är mycket nöjd med att vi samlar oss på det här sättet. Vi är överens om att utmana Socialdemokraterna, men också överens om att ge varandra friheten att driva våra partiers profilfrågor. Det tjänar alla på”, skriver Pär Jönsson (M) i pressmeddelandet.

”Om Socialdemokraterna i Östersund ska kunna utmanas om ledningen är det här ett naturligt samarbete. Jag är glad över att en del hårda ord de senaste åren inte låg i vägen för bra samtal som ledde fram till samarbetet”, skriver Centerpartiets gruppledare Bosse Svensson, som enligt förslaget tillsammans med Pär Jönsson är föreslagna som ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott.

”En samlad allians är viktig i oppositionspolitiken, för de utmaningar som väntar skolorna i kommunen”, skriver Pär Löfstrand, gruppledare för Folkpartiet som enligt förslaget blir kommunstyrelseledamot.

”Kristdemokraterna är glada att Alliansen åter är komplett och att vi får en del insynsposter i några facknämnder samt i kommunstyrelsen som gör att vi kan följa och påverka politiken”, skriver Emanuel Sandberg (KD).