Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern klarar sig kvar trots snarare än tack vare sin ledning

Som tomtebloss i vintermörker glimtade Svd/Sifos väljarbarometer i mars till för regeringen. Ett gap på drygt 11 procent fanns kvar till de rödgröna, men det hade minskat nästan 6 procent från månaden innan. Centern som nått botten med 2,8 procent plussade på med en statistiskt säkerställd ökning till 4,7 procent.

I går kom samma instituts aprilmätning och nu blev blosset bara en fjutt. Gapet mellan blocken är nu nästan 13 procent och både C och KD hamnade under fyraprocentsspärren med 3,7 respektive 3,6 procent av väljarstödet.

Mätningen gjordes mellan 31 mars och den 10 april, alltså under perioden då vårbudgeten pyste ut för fullt- den slaknade ballongen visades upp den 9 april. För Centern som var budgetens vinnare finns ett litet hopp kvar om att framgångarna med landsbygdsprogrammet och den första sjuklöneveckan inte "satt sig" hos väljarna.

Men utan att på något sätt förminska frågorna - inte är de några kioskvältare för den stora majoriteten väljare. I själva verket är det väldigt få frågor Centern driver utanför de rena företagarfrågorna. Åtminstone hamnar allt annat i skuggan av dem.

Centerledaren Annie Lööf har alltför lätt för att kokettera med hur arg hon kan bli. Tidigare har hon stoltserat med frasen "jag tar fram den arga franska damen i mig för att markera vem som bestämmer." I förra veckan blev hos "rasande" för att Löfven & Co "tog unga som gisslan" när majoriteten röstade mot en ytterligare sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga.

Det är dags för Annie Lööf att besinna sig. Hennes "franska dam" har fått slut på det mesta av en vital debatt inom Centern. Utbrottet mot riksdagsman Staffan Danielsson vid stämman i höstas var sådant att man kan undra vad som hänt om inte Dagens industris politiske redaktör P M Nilsson hutat åt Lööf och gett Danielsson den uppskattning han förtjänar.

Den 28 april ska besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita välja Maud Olofsson till ordförande. I 2-3 veckor har Visita genomfört en stor affischkampanj om "Dubbelstöten" - hotet om en fördubblad restaurangmoms och fördubblade arbetsgivaravgifter för unga, som organisationen uttrycker det.

Sådant ska intresseorganisationer syssla med inför val. Om däremot Maud Olofsson ikläder sig rollen av banerförare mot Dubbelstöten, då kan det gå illa. Särskilt för Centern

Efter sitt nej till att förhöras i KU är förtroendet för Maud Olofsson lågt. Om hon och Annie Lööf i kör börjar varna för Dubbelstötens förbannelser gör man nog sina politiska motståndare en väldigt stor tjänst.

Centern kommer nästan säkert att klara sig kvar i riksdagen. Partiets kärnväljare samlade runt goda lokala och regionala företrädare är den yttersta garanten för det.

Men partiet klarar sig nog snarare trots än tack vare sin ledning. När Annie Lööf i mars åtföljd av svt kom till Västerviks kommun sa kommunalrådet Mats Hugosson att han som centerpartist känner stor förhoppning inför nästa val: ".. på kommunnivå," tillade han efter en konstpaus.

Först efter det att den förvånade reportern frågat om förhoppningen inte gäller på riksnivå också sade Hugosson med ett generat leende:

"Jo, på riksnivå också, givetvis."

En stämningsbild som sade väldigt mycket.