Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern kräver stödköp för att rädda mjölkbönderna

Nu behövs det akutåtgärder för att rädda situationen för den krisande mjölknäringen i Sverige. Det anser Centerpartiet, som nu föreslår att EU ska gå in och stödköpa mjölkpulver och smör av bönderna.

– Det är ju en handelskonflikt mellan EU och Ryssland som gör att den här situationen har uppstått. Därför måste vi omedelbart hitta lösningar till den akuta krisen. Lösningar som ger ökade intäkter för de svenska mjölkbönderna här och nu, säger riksdagsledamoten Per Åsling (C).

Utbudet av mejeriprodukter på världsmarknaden blev rekordstort förra året och de internationella priserna gick ner. EU har ett system för interventioner, en typ av stödköp som går ut på att EU köper smör och skummjölkspulver av bönderna får ett högre pris än vad marknaden betalar. Produkterna lagras för att säljas tillbaka i framtiden.

För att marknadspriset på mjölk ska tryckas upp vill nu Centerpartiet att Sverige driver på för att EU ska höja sitt lägstapris i interventionssystemet.

Den 7 september är EU:s jordbruksministrar kallade till extra möte med anledning av krisen.

– Frågan ska upp i riksdagens EU-nämnd och vi kommer att föreslå att nämnden beslutar om vårt förslag. Den som vill ta ansvar för svensk mjölkpolitik får vissa färg nu. Jag räknar med att vi får igenom vårt förslag.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tycker att det är för tidigt att ta ställning till om EU borde höja lägstanivån i stödköpssystemet, enligt Sveriges radio.

– Det kan givetvis finnas risker. Det beror på vilka priser man sätter. Man gör redan i dag stödköp men till väldigt låga priser. Det finns alltid risker givetvis, säger han till Sveriges radio.

Läs mer:

Svårt att avgöra om osten är svensk eller inte - nu kommer ny märkning

Mjölkbranschen krisar – då får Arlas vd rekordlön

Tragiskt att landsbygdsministern skolkar från krismöte med LRF

Arlas affärsmetoder gynnar inte jämtländska mjölkbönder

Matildas "Rädda bonden-upprop" samlar tusentals sympatisörer

Arla sänker mjölkpriset långt under smärtgränsen

Massiv bondeprotest i Berg

– Jag har svårt att se en väg ut

Färre mjölkkor kan ge mjölkbrist