Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern måste stå upp för sitt eget beslut om vinsterna

Det är en sak att ha rätt, en helt annan sak att få rätt. Den gamla sanningen dyker upp vid läsningen av Håkan Larssons (C) inlägg i Ö-P om att den tillkommande Region Jämtland bör få del av vattenkraftens värden.

Annons

OK, det är djärvt påstå att Larsson verkligen har rätt. Börjar man prata om att regioner ska få del i avkastningen från sina naturtillgångar släpper man ut många andar ur flaskan. Ta Region Skåne vars främsta naturresurs vid sidan av sitt geografiska läge är den feta åkerjorden - kan det ge regionstyret rätt till en del av EU:s jordbruksstöd? För att kompensera för att länet har de högsta elpriserna i Sverige just på grund av geografin?

Jämförelsen kan tyckas skruvad, det medges. Men när skånska elkonsumenter får höjda priser dels på grund av stängningen av kärnkraftverket i Barsebäck, dels för sitt sydliga läge - då agerar statsmakterna på ett sätt som i mindre fridsamma länder än vårt kunde fått folk att revoltera. Inte minst mot den grötmyndiga attityden hos Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg.

Med detta sagt vill vi ändå ge Håkan Larsson rätt.

Han är ju ingen ropandes röst i öknen. Centerstämman i fjol höstas köpte resonemanget om regionalisering av fastighetsskatten från kraftverken rakt av. Sen åkte ombuden hem - och det blev tvärtyst i frågan. En tystnad som är begriplig inte minst för att kravet ofelbart lär dra igång en debatt om den kommunala skatteutjämningen.

Men det är ju sådana konflikter som är politikens väsen. När nu Centerns ledning med all kraft vänder sig mot den utslätning som följer i åsiktsskiftenas, trianguleringens, spår - ja, då är fastighetsskatten från vattenkraften ett utmärkt ämne att ta strid om.

Ta bara Ragunda kommun, med sin eländiga ekonomi och sin av en räcka vattenkraftverk demolerade natur. Utbyggnaden i sig är förstås inte den primära orsaken till utflyttning och sviktande framtidstro men kommunen har fått betala - och betalar - en orimligt tung tribut till det svenska välståndet.

Statens intäkter från vattenkraften ökade kraftigt i fjol. Dess kraftverk har nu en skattesats på 2,8 procent - besynnerligt högt med tanke på att skatten på värme- och kärnkraftverk ligger runt 0,5 procent och vindkraften klarar sig undan med 0,2 procent. Fastighetsskatten belastar nu elen från vattenkraften med 8-9 öre/kWh.

Som framgår av Håkan Larssons inlägg finns det inget utopiskt i kravet på en regional del av vattenkraftens värden. Det goda norska exemplet finns - procentsatsen kan diskuteras men samma principer som gäller i Tröndelag bör gälla även öster om Kölen.

Centerstämman tog ett korrekt beslut i frågan. Nu måste partiet stå upp för att ställningstagandet inte blir av samma slag som Socialdemokraternas 125-åriga krav på republik.

Sven-Olov Lööv

CITATET

"Man ska inte bete sig som på 1800-talet och använda helt påhittade förevändningar för att invadera ett annat land."

USA:s utrikesminister John Kerry läxar upp Rysslands president Vladimir Putin. Riktigt i sak, men med tanke på USA:s agerande inte minst i Irak 2003 låter det rent parodiskt.