Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern nobbar Socialdemokraterna

Centerpartiet i Härjedalen lämnar samarbetet med Socialdemokraterna nästa mandatperiod.
– Förtroendet till ett konstruktivt samarbete är förbrukat, säger Anders Häggkvist (C).

Kommunvalet i Härjedalen blir plötsligt en helt öppen fråga nu när Centern väljer att hoppa av samarbetet med Socialdemokraterna.

Samarbetet startade efter kommunvalet 2006 då Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kraftigt gick bakåt och förlorade fyra mandat och för första gången stod utan egen majoritet. C och FP valde då att lämna alliansen för ett samarbete med S och V.

De tre partierna som utökade sina mandat och var "valvinnare" 2006 (M, VH och SD) blev helt utan inflytande i kommunens styre.

Detta upprepades vid valet 2010. Men nu får det vara slut säger centern.

När det gäller några av de viktigaste frågorna har dock samarbetet inte fungerat i alla led. Framför allt gäller det frågan om alternativa driftsformer för delar av omsorgen och viss teknisk verksamhet.

– Trots överenskommelsen i valplattformen har Socialdemokraterna under mandatperioden genom passivitet och även på andra sätt uppenbart sätt motarbetat processen med. Därför är ett fortsatt samarbete omöjligt, säger Anders Häggkvist.

– Det har gått alldeles för långt när kommunalrådet på arbetstid tillsammans med Kommunal åker runt och bedriver valkampanj. De har sagt till personal att "privatisering är skit" i en fråga som vi kommit överens om.

Centerpartiet ser fördelar med att lägga ut delar av omsorgen i en alternativ driftform då detta skulle kunna ge bl.a. Fjällhälsan i Hede möjlighet att stärka sin verksamhet.

Han menar också att det har utkristalliserat sig stora ideologiska skillnader mellan C och S när det gäller näringslivsfrågor. Socialdemokraterna vill ta bort den lägre restaurangmomsen och sänkt arbetsgivaravgift för unga (dubbelstöten) På detta sätt försämras radikalt konkurrenskraften för flera av de största näringar i kommunen. (Besöksnäringen och SYKES)

Centern anser dessutom att Socialdemokraterna kunnat hantera flygplatsutredningen och Snötåget på ett bättre sätt.

– Vi kan nu med full kraft arbeta med de huvudfrågor som partiet anser är avgörande för en bra utveckling för hela kommunen säger Anders Häggkvist.

Folkpartiet kommer enligt ordföranden Lars Bygdén att ta ställning i frågan på måndag när styrelsen träffas.