Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern säger ja till region Mittsverige

Efter en lång debatt under partiets distriktsstämma beslutade sig Centerpartiet att säga ja till att fortsätta arbeta för en region med Västernorrland. Men Centern ställer en rad olika krav för att bilda en ny region.

På söndagskvällen höll Centern sin distriktsstämma i Vigge.

– Vi säger ja till ett inriktningsbeslut mot en ny region. Men vi måste ha en kontrollstation innan vi tar det slutliga beslut, säger Marianne Larm Svensson, gruppledare för Centerpartiet i landstinget.

Centerpartiet har tagit intryck av de 154 läkarnas debattartikel som nyligen publicerades i ÖP. Läkarna vill ha veta vad konsekvenser en sammanslagning av landstingen kommer att få för sjukvården i länet. Det ställer sig Centern nu bakom.

– Innan vi slutligen säger ja måste vi först ha en analys, säger hon.

Vidare ställer Centern krav på landstingsfullmäktige i Jämtlands län ska kräva bindande garantier från Västernorrlands län att både deras verksamhet och ekonomi är i god ordning och balans vid en sammanläggning. Centern vill inte att Västernorrlands sjukvårdsekonomi blir ”ett sänke för den nya regionens möjligheter”. Centern vill också få ett besked från staten om att den nya regionens innevånare inte får straffas i skatteutjämningssystemet.

Det var efter en lång debatt som beslutet kom.

– Det är bra att så många människor är starkt engagerade, säger Larm Svensson.