Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern säger nej till Lillänge

Östersund Handel och Socialdemokraterna är fortfarande oense om byggandet av fler köpcentrum i Lillänge/Odenskog.

Och i går kväll beslutade Centerpartiets medlemmar att säga nej till planerna i Lillänge.

I dag ska kommunstyrelsen besluta om försäljning av kommunal mark i Odenskog, delar av den skogstomt som ligger bredvid betongstationen.

Danska TK Development vill köpa marken för att bygga ett köpcentrum, och slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige.

På senaste fullmäktige återremitterades frågan, eftersom Centerpartiet tagit intryck av en skrivelse från Östersund Handel, Odenskogs intresseförening och Destination Östersund AB.

Huvudbudskapet i skrivelsen var att bromsa planerna för Lillänge.

Vid fullmäktige lämnade dessutom representanter från Östersund Handel över protestlistor med 5 600 namn.

Då bestämdes att S och C skulle ha ett möte med handelsföreningen för att utveckla dialogen. Men det ledde inte till något samförstånd, i alla fall inte mellan S och föreningen.

– Vi har olika uppfattningar, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

– Jag har svårt att se hur vi kan tacka nej till dem som vill etablera sig här och skapa arbetstillfällen, säger hon.

Hon nämner också kommunens handelspolicy från slutet av 00-talet, där handelsföreningen och Odenskogs intresseförening ville släppa handeln fri i Odenskog, hävdar hon.

Hon menar alltså att handlarna har ändrat sig.

Något som inte stämmer, enligt Annette Lindow, ordförande för Östersund Handel.

– Vi ville tillåta detaljhandel i Odenskog, men att den skulle utvecklas i varsam takt och hand i hand med centrum, säger hon.

Hon berättar att föreningen står stark i sin uppfattning och på det senaste mötet som hölls kom flera centerpolitiker och deltog.

Centern diskuterade även frågan under ett maratonlångt möte under tisdagskvällen. Resultatet blev att de beslutade att rekommendera Östersunds fullmäktige att göra halt i frågan kring nytt köpcentrum.

Annette Lindow och resten av föreningen hoppas på Centern och avvaktar kommunstyrelsens beslut i morgon.

– Vi är inte rädda för konkurrens, men det finns inte befolkningsunderlag för hur mycket handel som helst, säger hon och nämner att Uddevalla är ett exempel på när för mycket extern handel har ”dödat” stadskärnan.

– Så länge vi har Ikea i Sundsvall så kommer vi ha ett visst utflöde från länet, säger hon.

På kommunstyrelsemötet i morgon ska man även besluta om detaljplanen för skogstomten. Även där tas slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige.