Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern utreder veto mot uransökning

Centern ska utreda kommunalt veto mot uranprospektering
Jämtlandscentern fick med sig övriga centerpartiet på ett förslag om att utreda minerallagen med syftet att se över möjligheten att införa ett kommunalt veto för uranprospektering.

Just nu pågår centerstämman i Örebro. Under stämman diskuterades frågan om ett kommunalt veto mot uranprospektering. Nu ska minerallagen utredas om det finns någon möjlighet att införa ett uranprospekteringsveto för kommunerna.
– Det är en framgång för oss i länet. Vi var flera stycken från Jämtland uppe och debatterade, säger Maria Söderberg (c) kommunalråd i Krokom.
Många från centern i Jämtland ville att centern skulle slå fast att det ska finnas ett kommunalt veto för prospektering.
– Nu blev det en kompromiss. Att vi ska utreda möjligheten att få tillstånd en sådan lagstiftning är ett steg i rätt riktning, säger Maria Söderberg.
• Kan ni få med er resten av den borgerliga alliansen på ett sådant veto?
– Vi tar en sak i taget. Nu fick vi med oss centern och det känns bra. Sedan får vi se, säger hon.
Krokom är en av de kommuner där det pågår uranprospekteringar – i Hotagen. Kommuner har ett veto om att kunna stoppa uranbrytning.
– Krokoms kommun kommer att använda sitt veto om det går så långt. Vi vill inte se uranbrytning i vår kommun, säger Söderberg.