Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern väljer väg

Veckan före midsommar kom Energimyndgheten tillsammans med Naturvårdsverket med sin utredning “Kommunal tillstyrkan av vindkraft“, på beställning av tidigare energiminister Romson. Redan i samband med lagstiftningsprocessen 2009 var Energimyndighetenmotståndare till det s.k. kommunala vindkraftvetot, dvs. kommunens rätt attsäga nej tack till vindkraft.

Allt sedan dess har myndigheten– med energiskt stöd av vindkraftbolagen och anlitade advokater – argumenterat för att vetorätten bör avskaffas. Och som väntat gör man detsamma nu. Branschorganisationen Svensk Vindenergi lobbar nu friskt för att utredningens förslag ska genomföras.

Detta innebär att alla de kommuner som tidigare tacket nej till vindkrafthar anledning att börja oroa sig igen – ändringen föreslås börja gälla redan 2018. De vindkraftbolag som tidigare avvisats kan åter plocka fram kartorna och börja om på nytt. De många hotade närboende som trodde att de var räddade från att köras över av vindkraftbolag, får åter börja oroa sig. Sammanlagt har i landet omkring 350 vindkraftverk i ett tjugotal kommuner stoppats de senastetre åren.

För uranbrytning och slutförvar av kärnavfall råder också kommunalvetorätt.

Vetomöjligheten ger kommunens demokratiskt valda företrädare ett starkt inflytande över vindkratftsetableringar i den egna kommunen, vilket också var meningen med bestämmelsen.

Östersunds styrande politiker hade för avsikt att utnyttja vetot mot 30 planerade verk som Statskraft/SCA planerade vid Storhögen, mot bakgrundav närheten till flera grannbyar. Bolaget drog tillbaka ansökan inför beslutetom veto. I Bräcke ville Statskraft/SCA utöka befintlig vindkraft på Mörttjärnberget med ytterligare sex verk. Kommunen sade nej till planerna medhänvisning till bullerproblem hos närboende. I Ovikenfjällen-Dalåsen i Bergs kommun ansökte Triventus Wind att få bygga 52 vindkraftverk, men motståndet var stort i kommunen såväl bland stugägare som bofasta, och kommunen beslöt omveto.

Avsikten med lagstiftningen 2009 var explicit att inte minska kommunernas inflytande. Centerns energipolitiske talesman Rickard Nordin skrev hösten 2015 i GöteborgsPosten debattartikeln “Det kommunala vetot utmärkt exempel på Närodlad Politik“(GP 15-08-18, finns på Google), där han försvarade vindkraftsvetot. Enligt Centerns program betyder Närodlad Politik att man ifrågasätter övertron till de centralistiska storskaliga lösningarna, och att decentralisering av makt och inflytande är det bästa.

Centern förefaller hålla fast vid lokalt självstyre vad avser vindkraft,till skillnad från de rödgröna partierna. Det är ett kloktställningstagande. Motsatt synsättskulle vittna om ett bekymmersamt storstadsperspektiv.

Mandatfördelningen i frågan är enligt 2014 års valutslag (M+C+L+Kd+Sd=) 190 mandat för vetotsbevarande, och (S+Mp+V=) 159 mandat mot vetot. Men om Centern hade valt ny väg med sina 22 mandat, så hade balansen skiftat. Vi får hoppas attallianspartierna står vid sin överenskommelse, och håller fast vid vetot. Då finns det idag inte parlamentariskt stöd för att ta bort detta.

Jan Hedman, Föreningen Svenskt Landskapsskydd FSL

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel