Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern valklara med nytt framtidsdokument

Jämtlandscentern är redo för val. I helgen hölls nomineringsstämma. Riksdags- och regionlistorna spikades. Samtidigt presenterades partiets valmanifest: "En hållbar region 2020".

Det är ett ambitiöst dokument som mejslats fram under nästan två års tid. Visioner finns från länets alla kommuner plus den samlade regionen.

Mycket handlar om framtidstro. Om en positiv syn på vad länet, regionen och människorna som bor här kan åstadkomma ifråga om utveckling av egen kraft. Företräda en självbild som attraherar.

"Vi ska bli fler människor med en friskare vardag där vi lever ett rikare liv", är den valslogan som gäller.

Nomineringsstämman i Trångsviken andades verkligen optimism. Valrörelsen 2010 spretade. Det visade sig också efteråt. Partiet tappade mark.

Nu är partiet redo för någonting helt annat. Målbilden är satt. Klara listor finns till riksdags- och regionval. Nu gäller också att kretsansvariga vidarebefordrar budskapen och sen även gör jobbet tillsammans med sina partikamrater. Även här måste en bättring till mot 2010. Fler människor behövs i varje kommun, valarbetarna var för få förra gången. Här gäller att mobilisera.

Höststämmans främsta uppgift var att fastställa nomineringarna. Inte allt blev som den ursprungliga medlemsomröstningen.

"Vi vill skapa listor som känns spännande, med lite nya namn, blandad åldersfördelning och som bidrar till röstoptimering i hela länet", summerade nomineringskommitténs ordförande Bernt Söderman, Mattmar.

Centerns ungdomsförbund kände sig något förfördelade och ville få upp Patrik Andersson ett antal snäpp på riksdagslistan. Förslaget gick till sluten omröstning men även om stämman var tudelad och omröstningen jämn, blev slutresultatet enligt kommitténs intentioner.

En eller flera listor var också uppe till diskussion. Här bestämdes att en stark lista är att föredra. En inskickad senior- pensionärslista med över 30 namn, gås nu i efterhand igenom av distriktsstyrelsen i samarbete med nomineringskommittén. Seniorer därifrån ska sen komplettera regionvalslistan från plats sexton och uppåt. Där kan också ett antal ytterligare CUF:are ta plats.

Ställningstagandet känns riktigt. Många listor kan lätt förvirra väljarna. Nu finns en riksdagslista, en regionlista och i början av 2014 fastställs kommunernas listor. Krångligare än så ska det inte behöva vara.