Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern vårbudgetens vinnare - förloraren heter Anders Borg

Snusbudgeten lär den bli hågkommen som, gårdagens vårproposition om budgeten. Finansminister Anders Borgs 22-procentiga höjning av skatten på snus blev nog den största snackisen i går, och det har han ingen annan att skylla på än sig själv.

Att snusskatten är en bagatell i sammanhanget kan nog även de flesta snusare instämma i. Det gåtfulla är varför Borg gång på gång och utan framgång försöker ikläda sig rollen av folkhälsoförkunnare. Med en moraliserande ton som skulle platsat i gamla KDS men i dag mest gör folk förbannade.

"Det faller under den kloka devisen att det är bättre att arbeta än att supa" hette det när han höjde spritskatten 7 procent i höstas. Nu upplyses medborgarna dels om att snus är ett loka stort samhällsproblem alkohol och cigaretter, dels att finansministern anser det bättre med en bra utbildning än med billigt snus.

Det sistnämnda låter extra konstigt med tanke på moralistministerns försök nyligen att dra ned på studiemedlen till landets studenter. En dumhet som fick drag av komik när Expressen i går avslöjade att idén ursprungligen var utbildningsminister Jan Björklunds (FP. En av de ilsknare kritikerna mot förslaget var Björklunds partikamrat Carl B Hamilton. Nånstans hade kommunikationsvägarna i regeringskansliet kortslutits.

Till Anders Borgs förtjänst ska dock sägas att han gett Centern luft under vingarna. Dels med ett återställt - om än från lantbruket omdirigerat - landsbygdsprogram som drog bort mattan under fötterna för kritiken från de rödgröna. Dels med beskedet att företagens kostnader för den första sjuklöneveckan sänks.

Även första sjuklöneveckan har varit ett återkommande "Centern har svikit"-argument från Socialdemokraterna, som velat lyfta bort kostnaderna även för den andra veckan. S har varit dåligt pålästa; den generositeten skulle i första hand gynna de stora företagen. Nu blev i stället utfallet ett av alltför få exempel på att en reform kan bli bättre genom att processas i en anda av ömsesidig respekt.

Centern och Kristdemokraterna som fick gehör för mera pengar till cancervården är enskilda vinnare på vårbudgeten; för regeringen som helhet blev den närmast ett försuttet tillfälle att återta initiativet. Huvudinriktningen med mera pengar till skolan är lika lovvärd som okontroversiell.

Som påpekades i gårdagens Ö-P får vi dock först om några besked om vårbudgetens kanske viktigaste effekt - de rödgrönas förhållningssätt till den.

För fyra år sedan trampade trion rakt i klaveret. Då skulle fastighetsskatten återuppstå, bilisterna straffas med högre bensinskatt - och så föll väljarstödet som en sten.

Den erfarenheten lär inget av de rödgröna partierna ha glömt, men därmed inte sagt att de blivit så värst mycket klokare av den. Att få Miljö- och Vänsterpartister inse ekonomiska realiteter är väl ungefär lika fruktbart som Anders Borgs försök att fostra undersåtarna till helnyktra och snusfria arbetsmyror.

På pappret är valet nästan avgjort redan - om man väljer blunda för att var femte väljare inte har bestämt sig än. Och statsministern har varvat upp - kan han få tyst på sin co-driver och lyssna mer på trion i depån kan han fortfarande vinna loppet.