Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern vill låna ut pengar till gång- och cykelväg

Centern lovar bygga en gång- och cykelväg mellan Duved och Åre samt mellan Frönäsudden och Vik.
– Om kommunen lånar ut pengar till Trafikverket kan satsningen komma i gång snabbare, menar Daniel Danielsson.

Det var under valdebatten i Duved i går kväll som Centern drog fram det saftiga vallöftet.

– Vi tänker låna ut pengar till Trafikverket för att bygga en gång- och cykelväg, sa Peter Jansson (C) till åhörarna som samlats till Studieförbundet Vuxenskolas tredje och sista valdebatt.

Efteråt berättar Daniel Danielsson, som är partiets förstanamn på vallistan, att han vill göra samma sak som när skidtunneln byggdes inför VM 2007. Då lånade kommunen ut pengar för att tunneln för att få i gång bygget.

En gång- och cykelväg finns medräknad i både den nationella planen för vägsatsningar och i länets plan. Att den finns i två olika planer beror på att det handlar om olika vägsträckor med olika huvudmän: Den ena gäller sträckan mellan Duved och Åre ska byggas vid gamla vägen och den andra sträckan mellan Frönäsudden och Vik ska byggas vid E14.

Satsningen beräknas kosta 23 till 27 miljoner kronor. Hela beloppen kan lånas ut för att få i gång projektet.

– Vi har erfarenhet av att låna ut pengar till Trafikverket efter att vi var med och byggde tunneln. Men det här är ett system som använts av andra ställen är Åre kommun, berättar Danielsson.

Enligt Daniel Danielsson är det försvarbart att gå in med kommunala medel till en statlig angelägenhet.

– Vi får stå för räntekostnaden under tiden vi lånar ut pengarna. Det tycker jag är rimligt att göra.

– För det första så ger det en bättre miljö om man kan gå och cykla i stället för att använda bilen. För det andra så blir det attraktivare att bo i området från Duved till Såå.

Danielsson tror att en gång - och cykelväg ska locka fler invånare.

– Om en familj flyttar in får kommunen in skatteintäkter som motsvarar räntekostnaden, påpekar Danielsson som tror att de andra Allianspartierna kan haka på förslaget.

Men det är inte bara utanför Åre som en gång- och cykelväg efterfrågats. Även sträckan från Mörsil och Järpen mot Åre har diskuterats.

– Det blir en naturlig fortsättning att jobba för den sträckan, menar Daniel Danielsson.