Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern vill satsa på cykelbanor i Östersund

Nästa sommar kan en sammanhängande cykelväg från Torvalla till Östersund arena bli verklighet.
Om Centern får som de vill.
– Att cykla är ett modernt sätt att transportera sig i staden, säger Bosse Svensson (C).

Annons

I dag hakade Bosse Svensson på sin partikollega Per Åslings (C) pågående Storsjön runt cykling och trampade med från Fannbyn till Östersund. Tillsammans lägger de nu fram ett trepunktsförslag om hur Östersund ska bli en cykelvänligare stad.

Huvudpunkten är att ta fram en infrastrukturplan för cykling.

– Det här har inte funnits med i den politiska visionen tidigare. Det är a och o att kommunen börjar se cykelleder som en del av infrastrukturen.

Konkret vill man börja med att bygga klart cykelvägen på Annersia och få till en huvudled från nord till syd, mellan Östersund arena, Östersunds centrum och nedre Torvalla.

– Nu måste hela vägen mellan Hara och Brunflo byggas. Det skulle göra Annersia attraktivare och mer trafiksäkert, säger Per Åsling.

Centerns lokalförening ställer sig bakom förslagen, men finansiering och kostnadsberäkning av projekten är inte klar.

– Vad det kostar att göra Östersund till en cykelstad törs jag inte gissa på, säger Bosse Svensson.

Men han anser att det även handlar om en inställning att se cykling som en del av övriga infrastruktursatsningar.

Och man hoppas även på att kunna påverka regeringen för att se till att den nationella tilldelningen av infrastrukturmedel till Jämtland ökar.

– Vi lovar att komma tillbaks med en kostnadsberäkning när ett nytt fullmäktige är på plats efter valet, säger Bosse Svensson.