Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern vill skjuta fler vargar

Förra året sköts 28 vargar under licensjakten i Sverige. Nu öppnar Centern upp för att uppemot 70 vargar till ska skjutas om de får fortsätta regera.

– Jag vill att Jämtlands län ska vara vargfritt, säger Anders Häggkvist från Vemdalen och Centerns talesperson i rovdjursfrågor i länet.

Under tisdagen besökte riksdagsmannen Per Åsling (C) och stadssekreteraren vid jordbruksdepartementet Magnus Kindbom (C) Härjedalen för att titta närmare på rovdjursfrågan. De besökte bland annat ett småskaligt jordbruk i Lillhärdal. De båda öppnar upp för att fler vargar ska skjutas.

– Det viktigaste att vi har en levande landsbygd där samer, jordbrukare och turismen kan verka. Varg är inte förenligt med tamboskap och renskötsel, säger Per Åsling.

Magnus Kindbom och Per Åsling vill föra ner besluten om rovdjur på lokal och regional nivå. Så har också skett till viltvårdsdelegationer i länen som har en viss beslutanderätt i jaktfrågan.

– Vi måste respektera det lokala inflytandet, säger Magnus Kindbom.

Efter att ha konsulterat experter har regeringen kommit fram till att 210 vargar räcker i Sverige om det samtidigt kommer hit mellan fyra och fem vargar med nytt blod. Enligt beräkningar finns det i dag runt 280 vargar i Sverige. Magnus Kindbom kan därför tänka sig att skjuta upp emot 70 vargar för att komma ner till ”rätt” nivå.

– Men vi måste ha en marginal för vargar som dör i trafiken och skyddsjakt, säger han.

Han kan också tänka sig att plantera in vargar som har nytt blod.

– Om det inte vandrar in vargar hit, säger Magnus Kindbom.

Under uppmärksammade former tilläts jakt på 27 vargar förra året. Det slutade med att 28 vargar sköts. Naturskyddsföreningen blev rasande och har anmält svenska staten till EU-kommissionen.

– Jag tror inte att vi blir fällda. Vi hade gjort en rejäl utredning innan vi tillät vargjakt. Vi hade konsulterat olika forskare och fyra olika universitet, säger Magnus Kindbom.