Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern vill utreda mer – men binder inte upp sig

Jämtlandscentern är för en decentralisering genom regionalisering. Vi säger därför ja till att fortsätta utreda ett möjligt samgående med Västernorrland. Processen behöver ändå mer av utredande, konsekvensanalyser och ekonomiska garantier. Det kräver mer av politisk återkoppling. Dagens beslut får därför inte vara bindande.

I dag ska landstingsfullmäktige fatta ett inriktningsbeslut om möjligt samgående med Västernorrland. Inför detta beslut vill Jämtlandscentern klargöra sitt politiska ställningstagande i regionfrågan.

Centerpartiets i Jämtlands län säger ja till decentralisering genom regionalisering.

Regionernas Europa är en vision som ligger i linje med Centerpartiets idéarv.

Tanken att makt flyttas från statlig nivå närmare människors vardag, är ett politiskt projekt som vi fullt ut bejakar.

Att dessutom samtidigt förstärka det demokratiska inflytandet över beslut som tidigare legat i statlig administration är också i linje med Centerpartiets grundläggande uppfattning om nyttan med att flytta makten till folket, som det uttrycktes redan på Gunnar Hedlunds tid.

Tyvärr har den lokala debatten om framtida regionalisering kommit att handlar om att rita kartor och diskutera huvudmannaskapet för sjukvården, i stället för om vilka nya resurser och möjligheter vi vill skapa, och med det har diskussionen hamnat snett.

I detta ligger också, tror vi, en väsentlig förklaring till det svala folkliga intresset för diskussionen.

De som berörs mest av regionprojektets konsekvenser, de yngre som ska skapa sin egen och länets framtid, har inte känt sig tillfrågade. Det är ett misslyckande eftersom regionfrågan borde ses i ett perspektiv som ligger 25 år framåt, och då mätas mot våra förhoppningar om framtiden, i stället för mot våra minnen.

För Centerpartiet är det centralt att en framtida regionalisering som berör Jämtlands län syftar till att:

• Stärka människors makt över sin egen framtid när beslut flyttas från staten.

Kraftigt förbättrar förutsättningarna för tillväxt och inflyttning till vår del av landet.

Stärka underlaget för god service och sjukvård i alla delar av landet.

Öka det demokratiska inflytandet över viktiga resursfrågor som berör vår framtid.

Centerpartiet i Jämtlands län kommer att stödja de regionprojekt som fyller våra principiella krav på decentralisering av makt. Om det projekt som just nu ligger på bordet för beslut, bildandet av en region tillsammans med Västernorrland, fyller kraven, är inte klarlagt.

Centerpartiet anser att ett bindande beslut om att bilda denna region tidigast kan fattas efter analys av förutsättningarna och förhandlingar med Västernorrland. Vi är dock beredda att medverka till att gå vidare i diskussionen med Västernorrland utifrån våra principiella krav på de framtidsmöjligheter en regionalisering ska skapa.

Till det lägger vi också ett konkret krav också om bindande garantier för att såväl verksamhet som ekonomi ska vara i god ordning och balans vid en sammanläggning.

Västernorrlands sjukvårdsekonomi får inte bli ett sänke för den nya regionens möjligheter. Vi kräver även besked från staten om att den nya regionens invånare inte får straffas i skatteutjämningssystemet.

När vi fått besked om dessa krav, men först då, är Centerpartiet beredda att gå till bindande regionbeslut. Det betyder att frågan efter förhandlingar måste komma tillbaka för nytt politiskt ställningstagande i länet.

Per Åsling, distriktsordförande Centerpartiet
Marianne Larm-Svensson, landstingsgruppledare Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel