Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerns dikeskörning i Lillänge

Lillängedebaclet blev verkligen en dikeskörning för Centerpartiet i Östersund.
Och dikeskörningar blir det, när två i framsätet rattar åt olika håll. Den ena rattar vänster åt Lillänge, den andre rattar höger mot centrum. Det är tragikomiskt att behöva vara åskådare till en sådan praktfull kraschlandning av politisk otydlighet.

När politiker havererar blir politiken som mest spännande. Minns Juholt och alla nickar instämmande.

Intresset riktas därför mot Centerpartiet. Hur ska Östersundscentern komma upp ur diket?

Det var inte helt enkelt visade det sig. Inte särskilt konstigt är väl det när alla i bilen ville köra åt olika håll. Den ena ville fortsätta ratta Lillänge och den andra ville lyssna på passagerarna, ta kontroll över bilen och ratta Centrum.

För längst bak i bilen satt medlemmarna och bråkade. Passagerna markerade tydligt att man inte ville åka till Lillänge. Det hade medlemmarna sagt. Både innan de satte sig i bilen och under färdens gång. Det bråkades till och med så högt att vi utanför kunde höra.

Som åskådare såg vi en bil i diket, som körde runt i cirklar, ingen av oss förstod åt vilket håll den skulle.

Men så plötsligt stiger den ena chauffören ur bilen, upptagen med annat och in kommer en ny chaufför. Plötsligt ville alla i bilen åt samma håll. Mot centrum.

Nu stoppas det nya köpcentrumet i Lillänge. Efter långdragen politisk förvirring kunde Centerpartiet fälla den avgörande rösten i voteringen. Vinnare är centrumhandeln.

Positivt för Centerpartiet, är att man lärt känna diket. Det där diket behöver förhoppningsvis inte besökas igen. I vart fall inte innan september. Men haveriets konsekvenser är stora.

Östersundscentern röstade emot majoriteten man samarbetat med utan att vinna en tydlig plats bland väljarna i höstens val. Man har därför satt en helt onödig törn i samarbetet med Socialdemokraterna vars linje föll.

Östersundscentern lyckades inte heller tydliggöra sig som ett ansvarstagande parti, med förmåga att ta över ledningen av kommunen. Förvirringen har dessutom varit så stor att den svaga oppositionslinje som Moderaterna drivit "inte här, men här" gått allmänheten förbi.

Det fanns flera öppningar av ledarskap att ta position ur, som missades. Resultatet är att man varken varit en tydlig samarbetspartner eller utmanare.

Om Östersundscentern hade lättat på gasen och planerat sin körsträcka då hade situationen aldrig uppstått.

Som det ser ut i dag byggs staden upp kloss för kloss utan förmedlad insikt om helheten. Så fort en ny kloss läggs i handen på ett kommunalråd då ska den snabbt som attan dunkas ned i marken.

I debatten fanns ett unikt läge att presentera en efterlängtad helhet för Östersunds kommun, bortom klosspolitik, som helt gick förbi. Klantigt.