Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerns surdeg

Med energiuppgörelsen i hamn är det uranbrytningen mer än kärnkraftverken, som blir den verkliga sur degen för Centerpartiet.

 

Det är ännu drygt en månad till riksstämman som denna gång hålls i Örebro. Men ute i landet växer oron för uranbrytningen. Håller lagstiftningen för trycket? Och även om det kommunala vetot står pall – håller i så fall moralen?

Förmodligen respektive nej är svaren. Det kommunala vetot gentemot uranbrytning är i sig inte hotat.

Däremot kan det finnas andra kryphål där löftena i energiuppgörelsens farvatten håller tunt. Vad händer om ett företag vill gräva upp andra mineraler och tar upp uranet på köpet till exempel? Här behövs omgående ett juridiskt klargörande.

Men det mest svårhanterade i allt detta är trots allt dubbelmoralen. Från nej till okej med fortsatt kärnkraft under tiden det arbetas frenetiskt med att finna alternativen, men fortsatt nej och aldrig någonsin okej att bryta uran här i vårt land.

Vart ska uranet då brytas?

Beredskap måste finnas att svara på frågan, förutsatt att partiet inte underskattat dess betydelse bland Centerväljare i de bygder där fyndigheterna finns.