Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerns tomma EU-paroll

Det är ett gigantiskt problem att EU inte satt någon gräns för hur många politikerområden de får ta över. Tvärtom finns det en stor flexibilitet i Lissabonfördraget för EU-institutionerna att ta över mer och mer av beslutsfattande från medlemsländerna.

Centerpartiet har i varje EU-parlamentsvalrörelse sedan 2004 talat om att de vill ha ett smalare men vassare EU. År 2004 talade de även om EU-federalism, men detta sistnämnda verkar de nu ha släppt. Nu säger sig Centern vara det EU-kritiska partiet.

Junilistan försökte samla stöd i EU-parlamentet för att lägga ned Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén (EESK), en EU-institution som kostar 1 miljard kronor om året, men producerar i princip noll.

Till och med EU-federalistiska ALDE-gruppen som Centern sitter i ville lägga ned EESK, men inte C. Dåvarande EU-parlamentariker Lena Ek (C) protesterade mot Junilistans namninsamling bland EU-parlamentarikerna.

Angående införandet av en direkt EU-skatt röstade Ek ja till 2001, sedan har det följts av att Kent Johansson ömsom har avstått, ömsom röstat ja men då anmält felröstning samt har röstat ja till resolutioner med krav på EU-skatt som grundfundament.

Någon klar linje om ett motstånd mot införandet av EU-skatt framträder inte hos C i praktisk handling. Dessutom har man röstat för ett bredare EU genom att ständigt stödja EU-parlamentets krav på budgetökningar för sina verksamheter.

Men viktigast av allt, något argumenterande för att EU ska släppa politikområden har inte hörts av från C i EU-parlamentet, vare sig på sessioner eller i utskottarbetet eller i offentlig debatt mellan valen. Detta är enbart en valparoll som tas fram när det passar, ett bedrägeri mot väljarna.

Centerns egen grupp ALDE är den mest överstatligt inriktade partifamiljen i EU-parlamentet. Dess prio ett är ett bredare allomfattande EU. Rätt så långt från Centerns vassare och smalare EU.

Tyvärr är det vanligt att säga en sak inför väljarna i Sverige och göra en helt annan i Bryssel. Vem bryr sig egentligen om vad centerpartisterna gör i Bryssel? EU fattar ju trots allt bara två tredjedelar av allt som rör oss i Sverige.

Jörgen Appelgren

partiledare för Junilistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel