Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet är inte ett nyliberalt parti

Centern har just nu en viktig uppgift att driva på Alliansen. Vi har ett omfattande jobbpaket för att göra det lättare att anställa i hela landet och stärka Sveriges konkurrenskraft i ett läge av global ekonomisk kris. Vi driver på för att göra Sverige ledande i klimatomställningen.

Samtidigt med detta lade idéprogramsgruppen före jul sitt förslag till långsiktigt idéprogram, framtaget i en process där 10 000 personer tyckt till. En intensiv diskussion har följt presentationen av förslaget som nu ska förädlas av medlemmar, partistyrelse och till sist av vår Framtidsstämma i mars.

Centerpartiet är en äkta folkrörelse, där partiledaren inte dikterar ändringarna i ett programförslag utan det är de förtroendevalda som beslutar. Detta är politik när den är som bäst, en fri, demokratisk diskussion om ideal och principer.

Partiledningens önskan var att inte behöva gå in och styra diskussionen tidigt, utan att samla upp åsikterna till vårt förslag till stämman. Tyvärr är det som kommit att dominera bilden aparta ytterlighetsfrågor, exemplifierat med månggifte, förändrad arvsrätt och skolplikt, frågor som Centern aldrig har drivit och inte heller kommer att driva. Ett slags streck måste dras i debatten för att inte oklarhet ska skapas om var Centern står.

Centerpartiet är liberalt. Vi är decentralister. Vi har våra rötter i de självägande svenska böndernas kamp för frihet och rättvisa.

Partiet grundades för drygt 100 år som ett upprop för de eftersattas rätt mot överheten.

Det moderna Centerpartiet formades i samband med ATP-striden och partiprogrammet 1959, med ökat fokus på individuella val, miljö och decentralisering. I dag är inget parti är så tydligt mot regleringar och socialism och har en så grundmurad tro på människors behov av att kunna forma sin egen tillvaro.

Men låt oss inskärpa med all tydlighet; Centern är inte och kommer aldrig att bli libertarianer, eller "nyliberaler" som det ofta kallas.

Vi tror på ett gemensamt ansvar för att ge alla maximala chanser i livet, för att utjämna de orättvisor som arv och uppväxt skapat. Läraren som öppnar världar av kunskap åt elever från hem utan studievana, terapeuten vars rehab hjälper den sjuke att stå på benen, kommunalrådet som lockar företag till kommunen – de är fundamentala hjältar i Centerpartiets värld.

Det gemensamma ansvaret låter sig dock inte bara delegeras till byråkrater. Det är därför centerpartister är idrottsföreningarnas, kooperationernas, biståndsorganisationernas, företagarföreningarnas, studieförbundens och friskolornas ryggrad vart du än vänder dig i landet.

Det är därför makt måste decentraliseras till den nivå där människor kan påverka. Det är därför den jämlika skolpengen, vårdpengen och arbetsförmedlarpengen är vår nyckel för att förena rättvisa med egenmakt.

Det är från Maramö, Åse och hundratals liknande orter runtom i landet som Centern hämtar kraft för sina idéer. Där är det självklart att både ta för sig och att bry sig om andra. Det är grunden i den folkliga och jordnära liberalism som är Centerpartiet.

Annie Lööf (C)

partiledare

Per Åsling (C)

riksdagsman Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel