Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet i Jämtland vill ha stramare tyglar på rovdjuren

Centerpartiet i Jämtlands län vill ha en bättre kontroll på rovdjursstammarna. Renbetes- och tamdjursområden i länet vill de ha vargfria och antalet björnar bör halveras.

Centerpartiets Per Åsling och Anders Häggkvist presenterade under måndagseftermiddagen länscenterns ståndpunkt för rovdjurspolitiken.

I programmet påpekar de bland annat att områden med tamdjurs- och renbetesområden ska vara vargfria. Björnstammen ska anpassas efter det nationella målet om minst 1 000 björnar vilket innebär att antalet björnar i länets kan halveras från 900 till 450 stycken. Vidare vill de att licens- och skyddsjakt ska kunna bedrivas vid behov och att beslut om dessa åtgärder ska tas snabbt av lokala och regionala organ.

– På varg ska det gå snabbt att besluta om skyddsjakt såvida det inte är en genetiskt värdefull varg. Det nationella målet som är satt i dag innebär att det finns ett tak på 210 vargar. Detta anser jag ska tolkas som så att det är mer fel om det finns 215 än 150 vargar i landet, säger Anders Häggkvist som är partiets talesman för rovdjursfrågor i länet.

– Sverige har länge varit i princip utan varg och därför har vi skaffat oss näringar därefter. Globalt är vargen absolut inte utrotningshotad, säger Häggkvist som inte anser att länet behöver ta något ansvar för vargarna eftersom de ofta innebär en katastrof särskilt för rennäringen.

– Det finns samebyar som inte kommer att slakta några renar i år eftersom hela avkastningen gått åt till att föda rovdjur. Då är det någonting som är fel. Frågan är dock om det är rovdjurspolitiken eller rovdjursförvaltningen det är fel på.

Riksdagsmannen Per Åsling tar också ställning för samer och jordbrukare i rovdjursfrågan.

– Jag kommer att se till att vår rapport läggs på berörda ministrars bord, säger han men är samtidigt medveten om att det kan vara svårt att få gehör för att hålla rovdjuren inom stramare tyglar.

– Människor som bor på landsbygden ska kunna känna sig trygga i sin vardagsmiljö och att de människor som har som livsstil att vistas i naturen ska kunna göra det utan att vara rädda för att bli angripna, påpekar Åsling.