Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet spurtar i opinionen

Centerpartiet har bra medvind i opinionen. Att medierna redan försökt grilla allt som grillas kan och att partiet och politiken stått pall ger nu utdelning.

Det har hänt många intressanta saker i opinionen de sista veckorna, och en av de intressantare är Centerpartiets spurt. De senast opinionssiffrorna tillhör inte ett parti som riskerar åka ur riksdagen, så som vissa fortfarande menade att C gjorde för bara något drygt år sedan. United Minds för Aftonbladet som kom under tisdagen gav partiet 6, 5 procent, och bara någon dag innan dess kom Novus med sin undersökning, där hade C 6,9 procent. Sifos sista mätning från torsdagen ökade på ännu lite mer till 7,0. Bakom stigande siffror finns många väljare som bara sista månaderna bestämt sig för att ge partiet sin röst. Siten Dagens Opinion lyfte exempelvis i veckan att tidigare partiledaren för junilistan Nils Lundgren gått ut på sin blogg och deklarerat att han kommer rösta på C i valet.

Det kan tyckas märkligt att ett parti som fick så mycket negativ publicitet under idéprogramstriden 2013, där medierna var på minsta lokalförening och försökte få så sensationell rapportering som möjligt, nu går så starkt. Egentligen är det kanske inte så konstigt alls. Då verkade många journalister fastnat i att försöka krama ur varje droppe konflikt som fanns, och efter en sådan granskning fanns helt enkelt inte så mycket kvar att försöka vrida till.

Några små exempel på denna rapportering syns fortfarande. Som när TV4 i sin utfrågning av Alliansen i tisdags ägnade goda fem minuter åt att försöka få Annie Lööf att tala om månggifte. En helt död fråga i partiet som Lööf tydligt inte själv står bakom. Trots det prioriterade alltså TV4 att försöka få ut lite chockeffekt ur en totalt irrelevant fråga istället för att ge tittarna och väljarna en bättre bild av Sveriges näringsminister. Den typen av stunt blir dock allt ovanligare och framstår mer och mer som pinsammast för journalisten själv.

För C red ut stormen och stod emot den missvisande granskningen. Det finns ingenting kvar att försöka hugga ner på. Annie Lööf och rörelsen bakom henne har visat tydligt att de vill mer och viktigare saker än det som tjafsades mest om när kritikerstormen rasade. Ett europaparlamentsval som gick bra och C fick än mer vind i ryggen.

Det finns viktiga politiska poänger till varför partiet borde kunna göra ett bra val. Man har tydligt stått upp för fri företagsamhet och mot regelkrånglet och fått igenom många viktiga småsegrar i Alliansförhandlingarna. Lokalt är C det enda parti som står för återbäring av vattenkraftsmedel, vilket är en viktig fråga för många. Att vara rak med vad man vill och stå på sig är goda karaktärsdrag internt i ett parti. Det tycker väljarna också och det börjar ge utdelning.