Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet vill avskaffa fas 3

Det är bra att politiker är hederliga nog att erkänna sina misstag.
Nu gör Centerledaren och näringsministern Annie Lööf det. Fas 3, ni vet åtgärden som inte förde något eller några framåt ska bort, menar hon i en artikel på Dagens Nyheters debattsida. Hon slår också fast att det är viktigt att minska på den ineffektiva åtgärdspolitiken och hitta nya lösningar för att få fler i arbete.

Arbetslinjen är helt klart den viktigaste linje man ska försöka hålla sig på och till.

En linje som borde gå rakt och självklart genom hela livet. Därför måste politikerna hålla fast vid att jobb, människovärde och tillväxt är nummer ett. För den enskilde och för samhället.

Alliansens nya jobbmål är att över fem miljoner människor ska ha ett arbete år 2020. Då vill det till att arbetslinjen är intakt. Trösklarna för att ens komma ifråga för ett arbete är alldeles för höga idag. Det får framför allt många unga och de som inte varit så länge i landet känna av.

För att få fler i arbete vill Centerpartiet ha lärlingsutbildningar med betald lön, ändrade turordningsregler och använda folkhögskolan för gymnasieutbildning. Lärlingssystemet är inte mycket att säga om, det är bra, och det vill så gott som alla partier se mer av.

Att öppna folkhögskolan för gymnasieutbildningar är inte heller så kontroversiellt. Man måste ju göra vad man kan för öka chanserna till jobb. På folkhögskolor hittar ofta mindre studiemotiverade lust att plugga igen. Så är det turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd, LAS.

Här har C något att förklara och försvara. Bra idé att förnya lagen, tycker företagare. Dålig idé, menar många anställda. Här får partiet gå försiktigt fram, det gäller att hitta en medelväg mellan flexibilitet och trygghet.

Den kanske viktigaste nyheten från Centerpartiet är att man vill hårdbanta Arbetsförmedlingen med tre miljarder och införa en jobbfixarpeng för fristående arbetsförmedlare. Det här är lite svårförståeligt, för även om Arbetsförmedlingen många gånger känns som hängmapparnas paradis, så borde man satsa på att förstärka och förbättra Arbetsförmedlingen så att den fungerar effektivare, istället för att tro och hoppas att privata förmedlare ska lyckas när andra inte lyckas.

Men C har ändå rätt i sin bedömning att det är för mycket åtgärdsprogram som erbjuds där och för få riktiga jobb. Här kan det vara läge att påminna sig om att Socialdemokraterna nu laddar nu för en enorm utbyggnad av åtgärdsprogram. Det är inte annat än konstgjord andning.

Sverige behöver helt klart få bättre liv i sin jobbpolitik, oavsett regering.