Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet vill dra ner på storköksmaten

Maten ska lagas på skolan eller i äldreboendet, inte i ett storkök. Det tycker centerpartiet i Östersunds kommun som nu skriver en motion i frågan till kommunfullmäktige.

Det är centerpartisterna Carina Zetterström och Carina Asplund som tycker att det är ett problem att mycket mat tillverkas i storkök. De menar att någonting går förlorat när maten inte tillverkas på plats. "Även om storköksmaten är nyttig och innehåller tillräckligt med näringsämnen så går det inte upp mot att maten lagas på plats. Skolbarnen behöver äta ordentligt så att de orkar med skoldagen och tar till sig kunskaperna", skriver de i en motion till kommunfullmäktige.

De skriver också om hur viktigt det att äldre personer inom omsorgen äter ordentligt för att undvika undernäring. Att känna doften av mat från köket stimulerar matlusten och det är, enligt Carina Zetterström och Carina Asplund, väldigt positivt.

Mot den bakgrunden vill de nu att kommunfullmäktige under en försöksperiod inför att maten lagas på plats på några äldreboenden och några skolor i Östersunds kommun. De skriver också att det vid renovering av befintliga kök planeras för att det ska vara möjligt att kunna lag maten på plats.