Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet vill ha fler entreprenörer i vården

Centerpartiet bejakar Nya Närvårdens tankar om att etablera sig i Östersundsområdet. Det skulle ge medborgarna ett reellt alternativ att välja och samtidigt ge landstingets primärvård en hälsosam konkurrens. Nya Närvården har under sina fyra år i Hoting-Strömsund-Hammerdal visat sig stå för kvalitet och stabilitet när man tar del av nationella kvalitetsmätningar. Bedriften att dessutom kunna göra ett litet överskott förtjänat beundran, särskilt i ljuset av att landstingets verksamhet gör underskott på drygt 6 Mkr i samma område.

Centerpartiet darrar inte på manschetten när det gäller besked om sin syn på villkor och mångfald i välfärden. För oss är det en självklarhet att sunda företag måste få göra positiva resultat och att det är ett självändamål att det finns mångfald av vårdföretag. Privat, offentligt och ideellt driven verksamhet ska finnas i en mix som stimulerar vårdutveckling, bemötande, arbetsmiljö och arbetsvillkor.

Privata vårdgivare har en tydligt positiv effekt på vården genom att den ökar tillgängligheten, kapar köerna och bidrar till en effektivare användning av vårdens resurser. De skapar dessutom alternativa karriärvägar för vårdanställda, inte minst kvinnor.

Här i länet bör alla partier inför landstings och regionvalet öppet redovisa sin inställning till om det är en självklarhet med att ha många typer av utförare i vården och sin syn på rättvisa villkor för välfärdsföretag. Det finns idag oklarheter om detta på båda sidor blockgränsen.

Det pågår också en nationell osaklig debatt om välfärdsföretagen och myter sprids fritt från vänsterhåll. Här måste väljarna få besked om vilka konsekvenser ett röd-grönt regeringsalternativ skulle få.

Marianne Larm-Svensson, riksdags- och regionkandidat, Centerpartiet

Eva Hellstrand, regionkandidat, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel