Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpolitiker i Bräcke i öppet gräl

Ett offentligt bråk har utbrutit mellan Centerns två toppnamn i Bräcke. Ordförande Yngve Hamberg och utmanaren Theresa Flatmo har skilda åsikter om kommunens samarbete med Folkets Hus.
Yngve Hamberg har i ett mejl bett styrelsen i Folkets Hus om ursäkt för Theresa Flatmos uttalanden.

Annons

Yngve Hamberg har i många år företrätt Centern i Bräcke kommun. Theresa Flatmo har gett sig in i politiken på senare tid och driver en personvalskampanj.

I en annons som gick ut i ett annonsblad 28 augusti ifrågasatte hon Folkets Hus och kommunens samarbete med formuleringen: "Folkets hus skall inte bedriva sin verksamhet på bekostnad på skola, ställ er frågan, varför har Bräcke kommun så hög skolpeng?"

Det fick Yngve Hamberg att skicka ett mejl till styrelsen i Folkets Hus som avslutades: "Jag ber om ursäkt för min partikollegas insinuationer!" Se mejlet här intill.

Senare har Theresa Flatmo skrivit debattinlägg där hon förklarar att hon vill ha en oberoende granskning av kommunens affärer med Folkets hus.

Själva flytten av högstadiet i Bräcke till lokaler i Folkets hus ifrågasätter Theresa Flatmo. Hyreskostnaderna har blivit alldeles för höga, liksom matpriserna för eleverna, menar hon vidare.

– Hon antyder att det är oegentligheter. Hon skriver att kommunen betalar 100 000 kronor för en hylla. Det är att fara med osanning, säger Yngve Hamberg som skrev en debattartikel riktad till Theresa Flatmo.

Enligt Folket hus-chef André Norberg i Bräcke betalar kommunen 100 000 kronor per år i hyra för den gemensamma entrén till kommunhuset och Folkets hus. Den stod klar 2009.

En årshyra i den storleksklassen förklarar Yngve Hamberg med att det ingår lokalvård inomhus, sandning och skötsel utanför samt energikostnader.

Hyreskonstruktionen var ett sätt för kommunen att bekosta en utbyggnad i en fastighet man inte äger, menar Yngve Hamberg.

Theresa Flatmo har fått en del sympatier på sociala medier och stöd av ÖP:s politiske redaktör Marcus Persson som i en ledare kritiserade Bräcke kommuns förehavanden med Folkets hus.

– Hon tar poäng på Facebook, det får man ta i beräkningen, säger Yngve Hamberg.

Han säger att han förutsåg att han skulle få höra att han är en äldre man som är en mansgris som ger sig på en yngre kvinnlig partikonkurrent.

– Men skulle det hindra mig att säga vad jag tycker?

Theresa Flatmo vill inte kommentera det Yngve Hamberg säger just nu.

– Jag kommer inte att uttala mig om en partikollega. Jag känner att jag har sagt det jag vill säga i min debattartikel, säger Theresa Flatmo och hänvisar alltså till det svar som publicerat på op.se.

Hamberg och Flatmo står på plats nummer ett respektive två på partiets kommunlista. Kommer de att kunna samarbeta med varandra efter valet?

– Ja, vi tycker inte samma i den här sakfrågan. Men vi är ett parti med högt i tak, svarar Yngve Hamberg.

– Jag vill inte kommentera det. Jag satsar allt på att göra ett bra valarbete för Centerpartiet i Bräcke, svarar Therese Flatmo.