Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerråd vill skapa mer av livsglädje och framtidstro

Östersundscentern har utsett nytt kommunalråd. Carina Asplund, Frösön, ersätter Carina Zetterström. Utnämningen var odramatisk. Onsdagskvällens välbesökta kretsmöte anammade valberedningens förslag rakt av. Inga alternativa kandidater fanns och vaktombytet i januari 2014.

Det blir därmed fortsatt tre kvinnliga kommunalråd i Östersunds kommun och i Rådhuset, förutsatt att fullmäktige utser Carina Asplund vid årets sista session 19 december. Tillträde blir det dock en bit in på nya året. Vid torsdagens presskonferens med Östersundscentern fanns dock inget precist datum för när Carina Zetterström formellt avgår och lämnar sina uppdrag.

Carina Asplunds tillträde betyder på kort sikt ingenting. Centerpartiet fortsätter på inslagen väg, det vill säga samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet rullar bara på tills vidare.

Men det nya kommunalrådet var på torsdagen angelägen tala om att inför valet och i valrörelsen står Centern på egna ben. Partiet väljer inte sida, eller inleder någon valsamverkan med något eller några partier. Först efter valet 2014 är Centern beredd ta ställning till åt vilket håll partiet går rent politiskt. Vad som nu gäller är att utifrån ett eget valprogram sätta en agenda för hela kommunen, men också specifikt för landsbygden som är en av Centerns hjärtefrågor.

Det här märks inte minst av att ett speciellt landsbygdsprogram i dagarna går ut på remiss för att i mars spikas politiskt och då bli en del i Östersunds nya tillväxtprogram.

Carina Asplund är ingen duvunge inom Östersundspolitiken. Hon har lång erfarenhet från arbete både i fullmäktige och i kommunstyrelsen där hon varit ledamot sedan valet 2006.

Vad hon däremot inte gjort ännu, så är det att fronta som partiets förstanamn och ansikte utåt, vilket är en ny och utsatt position, inte minst när Centern sitter i majoritetsposition.

"Men jag tror jag klarar det", sa hon trosvisst på presskonferensen och det finns ingen anledning att betvivla de orden.

Hon har landsbygdsfrågorna närmast sitt hjärta men vill sträva mot en starkare framtidstro och en ökad livsglädje bland invånarna i Östersunds kommun. De höga sjukskrivningstalen måste brytas.

Med kombinationen av kommunalråd, 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i utvecklingsutskottet, får Carina Asplund flera nyckelpositioner att jobba utifrån.

I och med att Carina Zetterström också har posten som ordförande i vård- och omsorgsnämnden, sker ett nyval även där. Andreas Carlsson, Östersund, är Centerns val på denna post, han är för närvarande ordförande i Östersundskretsen.

Magnus Andersson, Lit, är tredje namn i den rockad som nu inleds i och med att han får ta klivet upp som ordinarie i kommunstyrelsen medan Anna Magnusson, Norderåsen, väljs till ersättare i kommunstyrelsen.