Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Charles Darwin och hans teorier

så kommer Charles Darwin att synas från alla tänkbara håll.

Det är 200 år sedan han föddes och 150 år sedan han kom ut med sitt verk om arternas uppkomst.

Samtidigt så ifrågasätter allt fler forskare evolutionsteorins giltighet. Sexhundra vetenskapsmän från hela världen med doktorsgrad har i augusti 2008 skrivit under en appell om att bevisen för Darwins evolutionsteori bör undersökas närmare. Listan är publicerad på hemsidan för Discovery Institute.

Enligt professor Jonathan Wells, som innehar doktorsexamen i teologi från Yale University och en doktorsexamen i biologi från Berkeley University, har ingen forskare under de senaste 150 åren kunnat observera uppkomsten av en ny art genom det som Darwin kallar ”det naturliga urvalet” och ännu mindre ett nytt organ i människans kropp.

Är det någon kallhamrad person som verkligen tror på den teorin?

Och om i så fall varför, när den teorin bara är 150 år gammal och när till och med vetenskapsmän från hela världen börjar ifrågasätta teorin.

att kontra kreationisters idoga listor med namnunderskrifter (600 forskare tvivlar på evolutionsteorin, et cetera.) drog den amerikanska organisationen National Center for Science Education igång Project Steve (http://ncseweb.org/taking-action/project-steve) i februari 2003.

Målet var att få 100 forskare vid namn ”Steve” att skriva på en lista i försvar för att evolutionsteorin lärs ut i amerikanska skolor.

Redan från början var gensvaret för stort, så 220 underskrifter av ”Steves” fanns på originaluppropet. Sedan dess har projektet gått på sparlåga och namnunderskrifterna trillat in vartefter.

Den 15 februari kom den 1000:e underskriften.

Poängen med listan är att det finns många forskare och bland dem ryms många olika åsiktsriktningar – det hör till fältet att ständigt utmana all kunskap. Därför kan man samla 600 forskare som tror i princip vad som helst. Men om man vill veta konsensus fungerar sådana listor oerhört dåligt. Listan över ”Steves” fungerar därför lika bra mot kreationister som mot förintelseförnekare och andra pseudovetenskapare.

ny art uppstått de senaste 150 åren?”

Hur vet vi att ingen ny art uppstått eller rättare sagt blivit så speciell att den kan kallas egen art de senaste 150 åren? Och då menar jag högre stående organismer.

För i stort sett varje dag upptäcks nya växter och nya djur och insekter som människan inte sett tidigare. Händer då och då att arter vi trodde var döda hittas igen efter 100–200 år i någon urskog som människan inte rör sig i så ofta.

Talar vi om lägre stående organismer så har många tusen nya arter uppstått. I laboratoriemiljö har man kunnat studera hur bakterier muterar och ändrar livsform och efter ett tag är så olika ursprunget att dessa måste klassas som nya arter. Här har vi bakterier, svampar och virus som från början bara parasiterade på hundar, katter, fåglar, grisar eller något annat och sedan muterat till att klara att parasitera på exempelvis hästar eller människor. Tar vi virus och bakterier har dessa en snabb generationsväxling så på relativt kort tid hinner flera hundratusen generationer födas och dö och under dessa hundratusen generationer delas en art upp i underarter och varianter och ändras och andras och slutar sen som nya arter.

Ser vi till människans biologi så har väl inga nya arter uppstått från Homosapiens sapiens tog över. Men ser vi på hur Homosapiens sapiens såg ut från första början kan vi konstatera att ställer vi en nutida människa bredvid den första så är det inte bara de yttre egenskaperna som förändrats utan även den inre biologin har ändrats en del. Matsmältningen har förändrats, hjärnan har ökat i volym, kraniets form ändrats, behåring förändrats, gångstil och kroppshållning förändrats, DNA-profilen ändrats, ja listan kan göras lång.

Men vi väntar 2 000–3 000 år till och hur ser människan ut då? Vilka inre och yttre egenskaper har förändrats ytterligare? Vem vet, men förr eller senare har människan ändrats så mycket att hon blivit en ny art skiljd från Homosapiens sapiens som vi känner till henne nu. Ja förutsatt att inte människan som art hinner dö ut och ersättas av någon annan livsform.