Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Charlotte Kalla prisad – fick ta emot ärofylld norsk medalj: "Sträcker på mig lite extra"

Charlotte Kalla blev fyra på tremilen i Holmenkollen.
Efteråt prisades hon med Holmenkollenmedaljen för att hon utmärkt sig särskilt inom skidsporten.
– Jag är otroligt stolt över det. Jag sträcker på mig lite extra i dag, säger Kalla i SVT.

Sedan 1895 har Holmenkollenmedaljen delats ut till skidåkare, både alpina- och längdåkare, som gjort utmärkande insatser för sporten.

Senast en svensk fick priset var 1985 då Gunde Svan tog emot medaljen och senast en kvinna tog emot den var 1967 när Toini Gustafsson prisades.

Och nu var det alltså dags igen.

Efter att Charlotte Kalla gått i mål som fyra i söndagens tremil efter att ha förlorat spurtstriden mot Jessica Diggins och Heidi Weng fick hon ändå vara med på en prisutdelning.

Det när hon tilldelades Holmenkollenmedaljen 2018. Medaljen ses i Norgen som en av de finaste utmärkelser en skidåkare kan få.

– Jag är otroligt stolt över det. Att få ta emot det i Norge i Holmenkollen med den historiken som finns bakom priset. Och motiveringen som handlade om att "hålla hög nivå och vara en förebild". Jag sträcker på mig lite extra i dag, säger Kalla.

Marit Björgen med otrolig uppvisning i Holmenkollen när Kalla blev fyra efter spurtstrid

Martin Johnsrud Sundby, som kom tvåa i femmilen under lördagen, sågs av många som en favorit till att få medaljen.

Men så blev inte fallet då han fällts för användandet av otillåten astmamedicin under 2016.

– Holmenkollen-medaljen är ett hederspris, och orsaken till att den inte tilldelas Martin Johnsrud Sundby är knutet till det ärendet, säger Erik Eide,  generalsekreterare i norska Skidföreningen, till norska TV2.

► (+) Bildextra: Blommor, facklor, medaljer och massvis med folk – se Charlotte Kalla hyllas hemma i Sundsvall